Gråstarr trots unga år

Gråstarr är bara något som äldre får. Det trodde åtminstone Caroline Iverman. Inte heller de optiker och läkare hon konsulterade när synen snabbt blev sämre tänkte annorlunda.

Det var först när hon kom till Stockholms Ögonklinik som det upptäcktes att hon, trots sina unga år, hade fått grumliga ögon. Nu har hon fått hjälp och synskärpan tillbaka.

Caroline Iverman är en bokmal som gärna kastar sig över tjocka böcker med pyttesmå bokstäver. Dessutom jobbar hon som hudterapeut, ett yrke som kräver en skarp blick för de minsta detaljerna.

Därför blev hon mycket bekymrad när synen snabbt blev sämre och sämre. Att hon bara var 35 år när försämringen blev till ett hinder både i jobb och vardag gjorde inte saken bättre.

– Att man får ta till läsglasögon med stigande ålder är inget märkligt, men jag tyckte att jag var för ung för att behöva användade allra starkaste, berättar Caroline Iverman.

Att både optiker och de första läkarna hon kontaktade inte hittade någon orsak till synförändringen bekymrade henne, men under flera år tvingades hon acceptera att glasögonen alltid måste finnas till hands.

Början till en förändring kom när hon såg ett tv-reportage om att man kan bli kvitt sina glasögon genom en relativt enkel operation.

– Min första tanke var att här är en lösning som passar mig och därför tog jag kontakt med Stockholms Ögonklinik vid Sophiahemmet. Jag hade varit på Sophiahemmet tidigare och alltid blivit väl omhändertagen där.

Efter undersökning konstaterades att hon inte bara hade en synförändring utan även hade drabbats av gråstarr.

– För mig var det bara något som äldre fick. Men enligt min läkare kan även unga, om än i sällsynta fall, få problem med en grumlad lins. Orsakerna kan vara flera men han gissade att jag hade fått gråstarr på grund av att min mamma var sjuk medan hon väntade mig.

Caroline Iverman fick sin gråstarrsoperation betald av landstinget. Hon passade också på att samtidigt korrigera sina synfel, en kostnad hon
själv stod för.

När man ska operera båda ögonen tar man ett öga i taget och oftast börjar man med det öga som är sämst. När några veckor har gått och man har varit på en efterkontroll, kan man gå vidare och byta ut även den andra linsen.

– Jag var ordentligt nervös inför den första operationen. Men den var enklare än jag förställt mig och dessutom helt smärtfri. Däremot var det en lite psykedelisk känsla när den gamla grumliga linsen försvann och en ny sattes in.

Redan samma dag som operationen genomfördes förbättrades hennes syn betydligt. Och skillnaden var mycket tydlig under den tid hon hade en frisk och en grumlig lins.

– Plötsligt insåg jag hur dåligt jag hade sett de senaste åren. Jag blir nästan rädd när jag tänker på att jag köde bil under många år utan att kunna se ordentligt.

I dag klarar sig Caroline Iverman helt utan glasögon vilket har gjort att både vardag och yrkesliv har blivit enklare.

– Det är en oerhörd lättnad att se bra igen. Och skönt att slippa ett ständigt letande efter glasögon.

Fakta om gråstarr

Gråstarr, som har det medicinska namnet katarakt, innebär att ögats lins har blivit grumlig och att synen därmed blir suddig. De flesta som drabbas är över 60 år men även unga personer kan få gråstarr.

I samma takt som ögats lins grumlas försämras skärpan och världen upplevs som mer och mer disig eller dimmig. Även bländningsbesvär, ljuskänslighet, förändringar av färgseendet och svårigheter att se konturer är typiska symtom. Det enda sättet att behandla gråstarr är genom en operation där den egna linsen i ögat tas bort och ersätts av en ny konstgjord lins. Operationen sker medlokalbedövning och är närmast helt smärtfri. Normalt tar den mellan 10–15 minuter.

Text och foto: Per Westergård

Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 1 2011