Se över ditt vaccinationsskydd inför semestern

Det viktiga är inte att vaccinera så mycket som möjligt, utan att ta rätt vaccinationer inför utlandsresan.

Det säger Kristina Blüthl Ramqvist ansvarar för vaccinationsmottagningen på Husläkarmottagningen och som har arbetat med vaccinationer i över tjugo års tid.

– Vilket skydd du behöver handlar om sådant som vart du ska resa, hur länge och vilken typ av resenär du är, säger hon. Det är stor skillnad på att tillbringa en vecka på en badort i Italien och att backpacka i Asien i fyra månader. Det är också viktigt att utgå från personens behov så att man inte vaccinerar i onödan.

– Jag brukar rekommendera att man ska se över sitt skydd när det gäller stelkramp och difteri. Har man inte fullgott skydd där så bör man fylla på – och det gäller oavsett om man bara ska vara på landet eller åka utomlands.

– För Europaresenären med en reslängd på en till två veckor räcker det ofta med hepatit A, fortsätter hon. Gulsot är en allvarlig sjukdom med lång konvalescens. För Afrika- och Asienresenärer är det fler vaccinationer som kan bli aktuella, men behovet kan variera över tid. Just nu är det till exempel mycket tal om mässling, och bland annat har Frankrike, Bulgarien och nu Phuket i Thailand drabbats av utbrott.

– Här är rekommendationen att vuxna som inte har haft sjukdomen ska vaccinera sig. Har man däremot haft sjukdomen som barn eller blivit vaccinerad som barn behöver man inte komplettera skyddet, säger Kristina Blüthl Ramqvist.

Ska man resa i Afrika behöver man ta malariatabletter profylaktiskt. Skyddet bör också kompletteras med insektsmedel, impregnerat myggnät och långärmade tröjor.

Text: Inger Sundelin
Foto: David Bicho

Tidigare publicerad i Sophiabrevet nr 1 2012

Se även Hög tid att fästingvaccinera sig