Sommarens måste i semesterapoteket

Sommaren är äntligen här och med den kommer semestern. Claes Wirgin, allmänspecialist på Försäkringsmottagningen vid Sophiahemmet tipsar om vad som bör finnas hemmaapoteket och vad du ska ta med dig på resan.

Vad är bra att ha i sjukvårdslådan i sommar?
– Det beror lite på var du kommer att befinna dig. Det är skillnad på att vistas i stugan i Sverige och att resa till tropikerna. Men generellt bör febernedsättande, smärtstillande medicin, solskyddsmedel, myggmedel, vanligt plåster och skavsårsplåster ingå i grundutrustningen.

Vad behövs för en sommar på landet med barnen?
– Som sagt, solskyddsmedel. Gärna någon med hög faktor och en med lite lägre. Då kan skyddet trappas ned allt eftersom huden får färg. En mjukgörande och svalkande kräm att stryka på till kvällen är också bra. Barn bör alltid ha keps och t-shirt när de vistas i solen och högsta solskyddsfaktorn.

– Myggmedel och en mild kortisonsalva att smörja på kliande insektsbett. Vistas du i områden där det finns fästingar är en fästingplockare bra att ha. Men viktigast av allt är att fästingkolla dig själv och barnen varje kväll.

– Skavsårsplåster, vanliga plåster och sterilt förband behövs. Det är alltid någon som skrubbar knäna eller får blåsor på fötterna. Gärna också en pincett att ta bort stickor med.

Och på utlandsresan?
– Då kan det vara bra att, förutom grundutrustningen, även ta med vätskeersättning och något som stoppar och stillar en orolig mage. Bakteriefloran utomlands är ofta annorlunda och kan ge upphov till magbesvär. Då kan mjölksyrebakterier vara till hjälp.

– Glöm inte medicinen om du har du någon allergi. Den som är överkänslig mot jordnötter, skaldjur, getingstick och annat där exponering kan vara livshotande måste ha sin adrenalinpenna med. Det gäller i och för sig oavsett var man än befinner sig.

Vad reser du själv aldrig utan?
– Plåster, skavsårsplåster, febernedsättande värktabletter och en elastisk linda ifall jag skulle vricka foten. Min adrenalinpenna åker med eftersom jag är skaldjursallergiker. Öronproppar är heller inte fel. De har räddat nattsömnen många gånger.

Text: Inger Sundelin