Vaccination mot covid-19

 • Om vaccination mot covid-19

  För bokning av covid-19 vaccination dos 3 så hänvisar vi till appen Alltid Öppet och 1177.se.  Du som har reservnummer kan höra av dig till husläkarmottagningens tidbokning.

   

  Vaccination fas 4

  Sophiahemmet Sjukhus uppdrag i vaccinationsprogrammet mot covid-19 fas 4 är nu fullgjort och vaccinationsmottagningen har stängt.

  Information om vad som gäller för dig och hur du gör för att vaccinera dig mot covid-19 hittar du på 1177.se.

  Sophiahemmet Husläkarmottagningen vaccinerar de personer som inte har ett svenskt personnummer eller är asylsökande och hör till någon annan av prioriteringsfaserna. Den bokningen sker via Husläkarmottagningen.

  För dig som vaccinerats på Sophiahemmet 11-21 september

  Du som har vaccinerats mot covid-19 på Sophiahemmet mellan den 11 och 21 september och har frågor eller funderingar kan ta kontakt med oss och prata med vår sjukvårdspersonal. Mer information och telefonnummer hittar du här.

  Har du frågor om ditt covidbevis?

  E-hälsomyndigheten utfärdar covidbevis för utlandsresor inom EU sedan den 1 juli 2021. För frågor om ditt covidbevis kontakta:

  För ytterligare information: Se våra frågor och svar nedan angående vaccination mot covid-19.

 • Frågor och svar om vaccination mot covid-19

  Varför ska jag vaccinera mig?

  Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö av sjukdomen covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen i samhället. Därför är det viktigt att många personer väljer att vaccinera sig. Läs gärna artikeln och se filmen Vaccination-säker väg ur pandemin.

  Kan jag välja vilket vaccin jag vill ha?

  Nej, det finns en begränsad tillgång på olika vacciner. Vänligen observera att ingen kan välja leverantör av vaccin, varken vaccinatörer eller patienter, utan den nationella och regionala tilldelningen gäller.

  Bra att veta inför vaccinationen

  • Kom i utsatt tid till vaccinationsmottagningen, inte för tidigt och inte för sent
  • Bär gärna kortärmad eller ärmlös klädsel under en kofta eller liknande
  • Ta med giltig id-handling
  • Om du har minsta sjukdomssymtom, stanna hemma och boka om din tid
  • Fortsätt följa restriktionerna – du kan fortfarande smitta!

  Effekter av vaccinet

  När du tagit din första dos av vaccinet mot covid-19 kan du uppleva vissa effekter av vaccinet såsom smärta och svullnad vid insticksstället, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, frusenhet, ledvärk och feber. Tänk därför på att ha febernedsättande eller smärtstillande läkemedel hemma vid behov.

  När ska jag kontakta sjukvård akut?

  Vid andningssvårigheter, ring omgående 112.

  När får jag en tid till nästa vaccinationstillfälle?

  Alla bokningar av vaccination dos 2 ska från och med 10 maj ske via Region Stockholms app Alltid Öppet. Mer information finns på 1177.

  När efter genomförd vaccination är jag skyddad från att få covid-19?

  Det tar cirka två veckor efter sista dosen i vaccinationsserien, innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

  Kan jag leva som före pandemin, när jag blivit vaccinerad?

  Alla som har vaccinerat sig behöver ändå fortsätta att följa rekommendationerna för att hindra smittspridning. Du kan trots vaccinationen fortfarande få virusinfektionen och vara smittsam även om du själv inte kan bli svårt sjuk. Därför bör du fortsätta att följa utvecklingen och som tidigare, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd till andra människor och tvätta händerna ofta.

  Får jag något vaccinationspass/intyg efter mina vaccinationer?

  Från den 1 juli 2021 kan du hämta ett covidbevis som enkelt och säkert visar att du har blivit vaccinerad mot covid-19. Ungefär sju dagar efter att du blivit vaccinerad kan du hämta ditt bevis på covidbevis.se. Du behöver en svensk e-legitimation.

  Kom ihåg att det är landet som du reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera att du uppfyller kraven.

  Håll dig uppdaterad!

  OBS! Informationen om covid-19-vaccination uppdateras regelbundet. Följ utvecklingen via 1177

   

Scrolla till toppen