Vaccination mot covid-19

 • Om vaccination mot covid-19

  Vaccination mot covid-19 på Husläkarmottagningen

  Vi vaccinerar våra listade patienter i fas 3 som är mellan 18 och 59 år och har medicinska riskfaktorer eller underliggande sjukdomar enligt Folkhälsomyndighetens definition. Vi vaccinerar även de personer som inte har ett svenskt personnummer eller är asylsökande och hör till någon annan av prioriteringsfaserna.

  Övriga personer (fas 4) ska själva boka tid på någon av Region Stockholms vaccinationscentraler via appen Alltid öppet.

  Sophiahemmet vaccinerar nu i fas 4

  Nu inleds vaccinering mot covid-19 fas 4 på Sophiahemmet Sjukhus på uppdrag av Region Stockholm. Vänligen notera att alla bokningar sker via appen Alltid Öppet. Du som inte har de tekniska möjligheterna att boka elektroniskt kan göra det genom 1177 och en separat telefonväxel. Mer information om bokning hittar du på 1177.se. All vaccinering sker i hus R och endast bokade patienter.

  Sophiahemmet Sjukhus uppdrag i vaccinationsprogrammet mot covid-19 beslutas av Region Stockholm.

  Se även våra frågor och svar nedan angående vaccination mot covid-19.

 • Frågor och svar om vaccination mot covid-19

  Varför ska jag vaccinera mig?

  Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö av sjukdomen covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen i samhället. Därför är det viktigt att många personer väljer att vaccinera sig. Läs gärna artikeln och se filmen Vaccination-säker väg ur pandemin.

  Kan jag välja vilket vaccin jag vill ha?

  Nej, det finns en begränsad tillgång på olika vacciner. Vänligen observera att ingen kan välja leverantör av vaccin, varken vaccinatörer eller patienter, utan den nationella och regionala tilldelningen gäller.

  Bra att veta inför vaccinationen

  • Kom i utsatt tid till vaccinationsmottagningen, inte för tidigt och inte för sent
  • Bär gärna kortärmad eller ärmlös klädsel under en kofta eller liknande
  • Om du har minsta sjukdomssymtom, stanna hemma och boka om din tid
  • Fortsätt följa restriktionerna – du kan fortfarande smitta!

  Effekter av vaccinet

  När du tagit din första dos av vaccinet mot covid-19 kan du uppleva vissa effekter av vaccinet såsom smärta och svullnad vid insticksstället, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, frusenhet, ledvärk och feber. Tänk därför på att ha febernedsättande eller smärtstillande läkemedel hemma vid behov.

  När ska jag kontakta sjukvård akut?

  Vid andningssvårigheter, ring omgående 112.

  När får jag en tid till nästa vaccinationstillfälle?

  Alla bokningar av vaccination dos 2 ska från och med 10 maj ske via Region Stockholms app Alltid Öppet. Mer information finns på 1177.

  När efter genomförd vaccination är jag skyddad från att få covid-19?

  Det tar minst en vecka efter sista dosen i vaccinationsserien, innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

  Kan jag leva som före pandemin, när jag blivit vaccinerad?

  Alla som har vaccinerat sig behöver ändå fortsätta att följa rekommendationerna för att hindra smittspridning. Du kan trots vaccinationen fortfarande få virusinfektionen och vara smittsam även om du själv inte kan bli svårt sjuk. Därför bör du fortsätta att följa utvecklingen och som tidigare, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd till andra människor och tvätta händerna ofta.

  Får jag något vaccinationspass/intyg efter mina vaccinationer?

  Från den 1 juli kan du hämta ett Covidbevis som enkelt och säkert visar att du har blivit vaccinerad mot covid-19. Ungefär sju dagar efter att du blivit vaccinerad kan du hämta ditt bevis på covidbevis.se. Du behöver en svensk e-legitimation.

  Kom ihåg att det är landet som du reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera att du uppfyller kraven.

  Håll dig uppdaterad!

  OBS! Informationen om covid-19-vaccination uppdateras regelbundet. Följ utvecklingen via 1177

   

Scrolla till toppen