Flera provrör i närbild

Utökad provtagning vid hälsoundersökning

Har du behov av fler analyser vid din hälsoundersökning så erbjuder vi utökad provtagning inom olika områden. Du kan bland annat få svar på eventuell D-vitaminbrist eller glutenintolerans.

 

Ring 08 406 22 50

 

Himmel

D-vitamin

650 kr

25 OH, hydroxy D-vitamin

D-vitamin är viktigt för kroppens ämnesomsättning. Brist på vitaminet kan leda till sjukdom. D-vitamin får vi via kosten men framförallt av aktivering via solen. För höga halter av D-vitamin är farligt.

Paella med skaldjur

Zink

400 kr

Fs-zink

Zink finns i alla kroppens celler och behövs för att immunsystemet ska fungera ordentligt. Zink fyller också en funktion vid celldelning, celltillväxt, centrala nervsystemet och ämnesomsättningen.

Samling av provrör med gul kork

Ferritin

240 kr

S-Ferritin

Mängden ferritin i blodet visar hur mycket järn som lagras i kroppen och ferritinvärdet stiger med ökande ålder. Ferritin kallas därför ofta för järndepå. Genom att testa ferritinvärde får du en bättre bild av din järnnivå.

bladgrönsaker med rödbetor

Magnesium

150 kr

P-Magnesium

Magnesium är viktigt för normal nerv-muskelfunktion och proteinproduktion. Det samspelar med kalium och calcium och vid ändring av dessa värden kan magnesiumfunktionen rubbas, vilket bl.a. kan ske vid njursjukdom och diabetes. Om man äter en allsidig kost och är frisk i övrigt är det dock ovanligt med en brist.

Närbild på joggares fötter i rörelse

Testosteron

520 kr

S-Testosteron + S-HBG-kvot

Testosteron är ett av de viktigaste könshormonerna hos män. Brist på testosteron kan kopplas till exempelvis muskelsvaghet, minskad libido och sexuell förmåga, trötthet, energilöshet och irritabilitet. Samtidigt ses ofta blodbrist och övervikt. Provet måste lämnas innan kl 10.00.

Kvinna med ryggen mot kameran tittar ut över sjö

FSH/Östrogen

250 kr

S-FSH +S-Östradiol

Östrogen är ett kvinnligt könshormon. Östrogen minskar när kvinnor kommer in i klimakteriet och då stiger samtidigt FSH (follikelstimulerande hormon). Prov kan visa om klimakteriet börjat. Äter man p-piller ska man inte ta FSH och Östradiol.

Bullar

Glutenintolerans

700 kr

Transglutaminas-ak

Tas för att diagnostisera glutenintolerans, då tunntarmen blir inflammerad och inte tar upp näring rätt. Symtomen är magsmärtor, diarré, trötthet, viktnedgång och nedstämdhet. Analysen mäter antikroppar, och de syns bara om man fortsatt att äta gluten.