Artrokliniken – 20 år i framkant

Capio Artro Clinic på Sophiahemmet är en av få ortopediska kliniker i världen som erbjuder högspecialiserad, säker och effektiv vård och rehabilitering under ett och samma tak. Nu fyller kliniken 20 år.

– Vi har skapat en modell över hur väl fungerande sjukvård kan bedrivas, säger VD och ortoped Magnus Forssblad som varit med sedan Capio Artro Clinic (Artrokliniken) startades i början av 90-talet.

Tanken var då att i högre grad koncentrera sig på artroskopisk kirurgi, så kallad titthålskirurgi. Kliniken satsade tidigt på att bli högspecialiserad inom området och minska de långa köerna till titthålsoperationerna för knän, höfter, axlar, fotleder och armbågar.

Verksamheten, som till en början bedrevs på S:t Görans sjukhus, har ständigt vuxit och 2006 gick flytten till nybyggda lokaler på Sophiahemmet. Här ryms mottagning, ett stort gym med gymnastiksal och tillgång till Sophiahemmets operationssalar under ett och samma tak. Tio anställda har genom åren blivit 80 och årligen genomförs cirka 4 300 operationer i moderna salar som bland annat kan direktsända operationer i utbildningssyfte.

– I dag är vi skickligare operatörer och ledande i Sverige när det gäller att ta hand om komplicerade knäskador, berättar Magnus Forssblad som tidigare var fotbollslandslagets läkare.

kliniken har länge haft en idrottsprofil och genom åren hjälpt många svenska världsstjärnor. Bland annat erbjuds de svenska olympierna dygnet runt-service året om.

– Vi har mycket att tacka idrottarna för eftersom de gärna tänjer på gränser och prövar nya metoder, säger Magnus Forssblad, som också betonar att kliniken satsar på både forskning och utbildning, bland annat i sitt centrum för idrottsmedicin där det finns gott om fram-tidsvisioner.

När Artrokliniken nu firar 20 år blir det fest, men också ett seminarium med föreläsningar om klinikens många tankar kring morgondagens sjukvård.

– Framtiden finns här hos oss, säger en nöjd Magnus Forssblad.

Text: Pia Hellsing
Foto: Samir Soudah

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2012

Artrokliniken

1992: Artrokliniken startar i lokaler på S:t Görans sjukhus med cirka tio anställda.
2000: Kliniken köps upp av Capio.
2006: Flytt till Sophiahemmet och nybyggda lokaler. Verksamheten fördubblas.
2012: Totalt 80 anställda. Behandlar, opererar och rehabiliterar patienter samt erbjuder akutverksamhet för knäskador. Bedriver ledande forskning och utbildning.