Framstående specialister på Capio Artro Clinic-konferens

Internationellt kända idrottsortopeder och fysioterapeuter befinner sig just nu på Sophiahemmet och föreläser om de senaste rönen inom ortopedisk kirurgi. Ett trettiotal föreläsningar sker i dagarna två och deltagare får ta del av världsledande forskning och utveckling på området.

Konferensen om artroskopi, fysioterapi och rehabilitering arrangeras av Capio Artro Clinic tillsammans med Centrum för idrottsskadeforskning och utbildning (CIFU). Den senaste tekniken och forskningsrönen inom artroskopi, fysioterapi, rehabilitering och sportfysiologi presenteras av några av världens främsta inom idrottsskadeforskning. Föreläsningssalen på Sophiahemmet Högskola är i det närmaste fullsatt av ortopeder och andra intressenter under seminarierna. Sophianytt fick en snabb pratstund med Capio Artro Clinics VD, Karna Karlsson, mellan föreläsningarna.

– Under konferensen lyfter vi fram världsledande forskning och utveckling inom området. Vi vill vara ledande både vad gäller ortopedisk kirurgi, fysioterapi och rehabilitering, säger hon.

Namnkunniga specialister

Flera framstående internationella ortopeder och fysioterapeuter föreläser inom området idrottskador, däribland amerikanerna Dr Augustus D. Mazzocca, axel- och armbågsspecialist, och Dr Patrik A. Smith, specialist inom idrottsskador samt Willem van der Merwe, knäspecialist från Sydafrika. Programmet innehåller även ytterligare en rad namnkunniga specialister från Europa och Sverige. Däribland barnortopeden och filosofie doktor Eva Bengtsson Moström, som börjar tjänstgöra på Capio Artro Clinic efter nyår. Hon föreläste om sina forskarrön om träningens inverkan på brosk.

Föreläsningarna delas in i olika områden, knä, axel, ankel och fot, armbåge och handled, fysiologi samt ett block där FIFA presenterar senaste forskningen inom fotbollsskador.

– Vi har valt att saxa varje seminarieblock så att föredrag inom operation blandas med föreläsningar om fysioterapi och rehabilitering. Detta för att visa hela förloppet i vårdkedjan från ax till limpa, förklarar Karna Karlsson.

Idrottsmedicinskt forskningscentrum

Capio Artro Clinic har ett idrottsmedicinskt forskningscentrum som ska vara med och förbättra den idrottsmedicinska kompetensen. Här möts forskning, utbildning och idrott för att utvecklas och sätta svensk sjukvård på kartan.

– Vi har sex blivande doktorander både ortopeder och fysioterapeuter, berättar Karna Karlsson.

Artroskopikonferensen anordnas vartannat år och i år står Capio Artro Clinic som värd för arrangemanget som kommer till stånd genom medel från CIFU, Sophiahemmet och Karolinska Institutet.

-Jag vill lyfta fram att alla i personalen på ett eller annat sätt varit med att få till stånd detta viktiga event, avslutar hon innan hon skyndar tillbaka till besökarna och föreläsningarna.

Text och bild: Chi An Gramfors Englund