Att äldre män får svårt att kissa är vanligt. Trots att det finns bra behandling tvekar många att gå till doktorn. Det leder ofta till att livet blir sämre än det behöver vara.
Ordet urolog får många män att känna obehag. Kanske för att urologer är specialiserade på en del av kroppen som många av oss inte är helt bekväma att diskutera, inte ens med vår egen doktor. Vi män är inte heller vana att gå till urologen på samma sätt som kvinnor går till gynekologen.
– Det är synd, det leder till att många kommer hit först när de har haft problem under en längre tid, säger Olof Jansson som är en av Sophiahemmets
urologer.
Sjukdomar och problem förknippade med urinledaren och manliga könsorgan är vanliga. Till exempel är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige. Mindre allvarlig, men ändå besvärligt, är godartad prostataförstoring som drabbar omkring hälften av alla män över 60 år. Förstoringen innebär att urinröret som går rakt igenom prostatakörteln trycks ihop, vilket i sin tur gör att det blir svårt att kissa eller att det blir mycket bråttom när behoven tränger på.
– För många leder en förstorad prostata till att man isolerar sig socialt. Har man inte full kontroll på att man snabbt kan ta sig till en toalett känns det säkrare att stanna hemma.
Så behöver det inte vara, det finns i dag bra behandlingsmetoder som gör livet enklare att leva. Är problemen måttliga räcker det ofta med medicinering, är de större är en operation den bästa lösningen.
På Sophiahemmet opereras varje år ett stort antal män. Redan dagen efter ingreppet har problemen med att kasta vatten ofta försvunnit.
– Vi använder oss av en ny metod som både är effektiv och skonsam. Operationen innebär att vi går in genom urinröret och helt enkelt hyvlar bort en bit av prostatakörteln. Det låter brutalt men det är en operation med få komplikationer.
Det finns ingen risk att man blir impotent efter ingreppet, möjligen kan erektionen bli några få procent svagare. Däremot blir de flesta sterila eftersom sädesvätskan i samband med utlösning går bakvägen upp i urinblåsan i stället för ut genom penis.
– I praktiken är steriliteten ett mindre bekymmer, det här är ett ingrepp som vanligtvis görs vid en ålder då få funderar på att skaffa barn. Däremot påverkas inte den sexuella lusten eller upplevelsen.
Text: Per Westergård
Foto: David Magnusson
Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2012
Urolog Olof Jansson har nyligen gått samman med företaget UroClinic. De har under hösten öppnat en gemensam urologmottagning på Sophiahemmet och kan erbjuda ett helhetskoncept inom urologivård. Kliniken har vårdavtal med Stockholms läns landsting vilket innebär att frikort och enhetlig patientavgift
gäller för mottagningsbesök. Läs mer om Urologmottagningen.
Prostatakörteln ligger runt urinröret och har till uppgift att bilda transportvätska åt mannens spermier. Hos många män fortsätter körteln att växa under hela livet vilket gör att urinröret trycks ihop alltmer, till sist leder det till att det blir svårt att kissa.
Ungefär varannan man över 60 år, och fyra av fem män över 80 år, har prostataförstoring. Är besvären små räcker det ofta med medicinering men blir det upplevda obehaget stort är en operation en effektiv lösning.
Godartad prostataförstoring ska inte förväxlas med prostatacancer. perationen har få komplikationer och det finns ingen risk att man, som vid en canceroperation, blir impotent.