Sedan starten för 20 år sedan har Stockholms ögonklinik haft en fantastisk utveckling, både i antalet operationer och i operationsmetoder. I dag är kliniken Sveriges största privata ögonklinik.
Det startade med att Bo Philipson, då överläkare och professor vid Karolinska sjukhuset, såg möjligheterna till en förändrad och förbättrad gråstarrsvård. Fram till dess hade kataraktpatienter fått stanna kvar på sjukhuset i dagar och ibland veckor efter operation, men med nya metoder som bland annat utvecklats i USA kunde de gå hem redan samma dag.
Bo Philipson och kollegan Folke Jansson kontaktade Sophiahemmet, vars dåvarande vd Björn Nordenvall tyckte deras idé om dagkirurgi i privat regi lät intressant. Inom drygt ett år var verksamheten i gång.
– Med de nya operationsmetoderna började man också operera gråstarr betydligt tidigare. Förr fick patienterna bli nästan blinda innan man gjorde något.
Med bättre och effektivare operationsmetoder ökade efterfrågan, både från landstinget och från privatbetalande.
– Det första året gjorde vi cirka 400 kataraktoperationer, nu är vi uppe i 4 000 per år, fortsätter han. Våra kirurger brukar utföra 23 operationer per dag.
Operationsmetoderna har förfinats ytterligare. I dag använder kirurgerna en specialteknik som kallas fakoemulsifiering som innebär att den grumlade linsen hackas sönder. Sedan injuceras en vikbar plastlins genom ett minimalt snitt, 2,5 millimeter, i ögat. Ingreppet görs under lokalbedövning och patienten kan gå hem direkt. Också användningen av viskoelastiska, ett slags gelé, som hjälper till att hålla ögat utspänt när det punkterats, har bidragit till att göra operationerna mycket säkrare.
– Jag skulle säga att kataraktkirurgin är den säkraste kirurgin vi har i dag. Det enda vi är rädda för är infektioner och även där är riskerna väldigt små, påpekar han.
Utvecklingen av behandlingsmetoder har också varit slående ifråga om ögonsjukdomar, som grön starr (glaukom) och sjukdomar i gula fläcken, och synen kan räddas hos många fler människor i dag.
Från början utgjorde kataraktkirurgin 100 procent av ögonklinikens verksamhet, nu är den cirka 30 procent. Områden som ökat starkt är behandling av glaukom samt kirurgisk behandling av olika synfel, som närsynthet, översynthet och astigmatism, för att patienten ska slippa glasögon.
– Tidigare gjordes det genom att man slipade hornhinnan med hjälp av laser. Men vi har alltmer gått över till att ersätta den naturliga linsen med en plastlins, speciellt för patienter som är över 45 år. Vi använder så kallade multifokala linser som gör att man kan se bra både på nära och på långt håll, säger han.
I dag har Stockholms Ögonklink totalt 20 läkare varav fyra kataraktkirurger: Hans Setterquist, Mats Örndahl, Anders Petrelius och Mats Rehnberg.
Bo Philpson har som ambition att Stockholms Ögonklinik ska fortsätta att utvecklas och även i framtiden vara Stockholms största privata ögonklinik med högsta möjliga kvalitet.
Text: Inger Sundelin
Foto: Samir Soudah
Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 1 2011