”Jag har gått ner sex klädstorlekar efter överviktsoperationen”

Brittis Lannerfors gjorde en gastric sleeve-operation för att komma tillrätta med sin övervikt. Nu, ett och ett halvt år senare har hon gått ner sex klädstorlekar.

Två graviditeter, felaktiga matvanor och ett stillasittande vardagsliv gjorde att Brittis Lannerfors gick upp kraftigt i vikt och trots att hon provat ”allt” i form av dieter blev hon inte av med övervikten.

– Jag hade funderat på operation länge och när jag fick ärva lite pengar bestämde jag mig för att göra det, berättar hon. Jag läste på ordentligt om olika metoder och bestämde mig för gastric sleeve. Det verkade vara en liten enklare operation än gastric bypass, i alla fall för mig som patient, säger hon.

Hon tog kontakt med Bariatric Center, GHP Kirurgkliniken på Sophiahemmet, och fick träffa läkaren Peter Loogna och en dietist för samtal. Redan tre veckor senare var det dags för operation.

– Veckorna efter ingreppet var lite speciella. Först fick jag bara äta flytande och sedan bara mosad mat – fem gånger per dag, säger Brittis. Och inte för stora portioner, min magsäck är ju betydligt mindre än tidigare.

Men att ändra matvanor har inte varit något större problem. Hon har lärt sig hur mycket – eller rättare sagt hur litet – hon behöver äta för att bli mätt. Går hon ut på restaurang brukar hon be om en halv portion eller en doggy bag för det hon inte orkar äta upp.

– Däremot har det tagit tid för mig att inse att jag inte är så stor längre. Att jag inte ska gå
till XXL-avdelningen när jag köper kläder, säger Brittis som har fått byta ut hela sin garderob.

– Jag har gått ner sex storlekar. Min man skojar och säger att det vi har tjänat på minskat
matkonto har jag lagt ut på kläder i stället.

För Brittis Lannerfors har operationen inneburit stora förändringar, inte minst hälsomässigt.

– Jag har inte ont i knän och höfter längre. Jag kan gå i trappor och böja mig ner utan problem.

– Inte en dag har jag ångrat att jag gjorde operationen, säger hon.

Länkar