Unikt avtal mellan Sophiahemmet och Ski Team Sweden Alpine

Inför VM i Åre 2007 kommer Team Doctor Dag Halvorsen och Medical Coordinator Maria Grant stå till landslagets förfogande i samtliga medicinska frågor. Lösningen är helt unik och sannolikt det enda existerande för något landslag i Sverige. Avtalet innebär en heltäckande medicinsk lösning med Sophiahemmet som bas.

“Med Sophiahemmet som partner till det alpina landslaget tar vi ännu ett steg mot Svenska Skidförbundets vision som ledande skidnation 2010. Framförallt ger Sophiahemmet det alpina landslaget en medicinsk organisation och struktur kring de aktiva åkarna som ytterligare, och högst väsentligt, förbättrar lagets möjligheter att prestera på absolut högsta nivå”, säger Johan Monsén, Alpin chef Svenska Skidförbundet.

“Vi är mycket glada över att Sohiahemmet kan bidra, om än i liten omfattning, till skidlandslagets väg mot målet att bli den ledande alpina nationen i världen”, säger Peter Seger, VD för Sophiahemmet AB.

För skidåkarna innebär avtalet att de dagligen har möjlighet att kontakta Medical Coordinator Maria Grant för hjälp och råd kring medicinska frågor. Maria samlar ihop varje åkares journaler och håller ordning på deras medicinska historia och slussar vid behov vidare till rätt läkare/specialist. Team Doctor Dag Halvorsen finns tillgänglig dygnet runt alla dagar vid akuta fall. De två kommer att finnas närvarande vid tävlingar under säsongen.

Dessutom ger samarbete med Elitidrottscentrum på Bosön åkarna tillgänglighet till rehabilitering efter samordning med Medical Coordinator. Förutom förebyggande åtgärder som vaccinering innebär det nya avtalet också att samtliga åkare kommer att genomgå hjärtscreening, något som ännu inte är obligatoriskt för svenska elitidrottare.

I de fall som idrottarnas försäkring inte täcker kostnaderna för läkarbesöken står Sophiahemmet för denna kostnad – ingen del faller alltså på offentlig finansiering.

Sophiahemmet AB är ett icke vinstutdelande bolag och ett av Sveriges ledande privatsjukhus för specialistvård och särklassig omvårdnad. Sjukhuset grundades 1889 av drottning Sophia. Det var också här som en av Sveriges första utbildningar av sjuksköterskor startade och än i dag finns högskoleutbildning för sjuksköterskor på Sophiahemmet. I de vackra, historiska byggnaderna bedrivs högklassig sjukvård med hjälp av flera av Sveriges ledande specialister och tekniskt avancerad utrustning.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Vendela Lamm, Presskontakt, Sophiahemmet AB, telefon 0703-514056 alt. presstraff@sophiahemmet.org.