Ebba laddar redan för nästa säsong

Den 19-åriga supertalangen Ebba Andersson slog igenom på allvar under VM i längdskidor i Lahtis tidigare i år. Med en avgörande insats på stafettens tredjesträcka låg hon bakom en silvermedalj för Sverige, självklart den stora höjdpunkten för en debutant i ett seniormästerskap.

– Det var verkligen jättehäftigt att få vara med och tävla i senior-VM och självklart var det silvret på stafetten som stack ut lite extra. Men det var också lärorikt i övrigt, det var mycket mer media och mer uppstyrt än ett juniormästerskap. Och under skiatlon där jag hamnade i trubbel och ramlade i  början  av  loppet,  fick  jag  väldigt  mycket erfarenhet.

En månad innan senior-VM tog du både guld och silver på junior-VM i USA. Hur nöjd är du med säsongen?
– Junior-VM var mitt stora mål så det var såklart väldigt skönt att jag kunde ta två medaljer där. Det var mitt sista junior-VM, nästa år är jag för gammal, så det var skönt att avsluta snyggt. Och när jag dessutom vann en medalj i senior-VM kan jag inte vara annat än nöjd!

Vad har du för fokus inför nästa säsong?
– Inför den här säsongen skadade jag knät och kunde inte träna så mycket som jag ville. Nu är knät mycket bättre så jag kan köra mer mängdträning i sommar. Det finns jättemycket som jag kan fortsätta att utveckla, rent tekniskt har jag mycket att jobba på och även min sprintförmåga kan bli bättre. Det är det som är inspirerande, jag är bara 19 år och kan bli bättre hela tiden.

Nästa år blir ditt första år som senior och det är också OS i Sydkorea, hur mycket har du tänkt på det?
– Det ska först och främst bli kul att få ta steget upp som senior och vara med i världscupen på riktigt, jag känner mig verkligen redo för det. OS har jag inte hunnit tänka på ännu efter VM, men det skulle vara väldigt kul att få åka där.

Text: Johan Forssted
Foto: TT-bild