Rehab i stället för OS

Under ett träningsåk i Schweiz krossades drömmen om OS. Ett avslitet korsband tvingade Jens Byggmark att ändra målsättning – från medaljer till ett friskt knä.

Jag tror att jag kommer att börja tävla igen först nästa säsong. Det känns ganska tungt men det är bara att gilla läget och satsa hårt på rehabträningen, säger Jens Byggmark under ett rehabpass på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet.

Det var i början av september som olyckan var framme. Jens Byggmark var på väg mot sitt livs form men ett felskär under ett uppvärmningsåk i Schweiz förändrade allt: höger skida åkte ut åtsidan samtidigt som vänster skida högg fast i snön. Det smällde till i högerknät och det var inget snack om att något allvarligt hade hänt.

– Jag kände direkt att något gick sönder och det blev alldeles varmt i knät. Jag försökte ljuga lite för mig själv och tänkte att det kanske var något som bara blev utsträckt, men jag kände ju att något gick av.

Efter flygresan till Sverige och Stockholm gjordes en magnetkameraundersökning på Sophiahemmet redan samma kväll. Beskedet var dystert: det främre korsbandet i höger knä var helt av.

– Det var ett riktigt hårt besked att få rakt i ansiktet: ”Du missar OS, satsa på nästa säsong.” Det var jäkligt hårt. Men jag kände direkt att jag fick en bra hjälp här med kunnig personal som gav mig mycket information om skadan och om vad som krävs för att komma tillbaka, det hjälpte mig att se framåt.

Nu tränar ”byggis” tre till fyra gånger i veckan på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet under översikt av sjukgymnasten Peter Drugge. Fokus ligger på att bygga upp balansen och styrkan i och runt knät, samt att hitta kontakten med lårmuskulaturen igen. Det blir mycket benpress och lårcurl med låga vikter, långt ifrån vad han är van att köra.

– Ärligt talat så är rehabträning väldigt tråkigt, egentligen vill man trycka på maximalt men det går ju inte. Mitt recept för att ta mig igenom träningen är att bara stänga av hjärnan och köra. Då är det också väldigt bra att ha någon som pushar en och kollar att man gör rätt.

Hur har rehabiliteringen gått så här långt?

– Det har gått bra, min sjukgymnast är hård men grymt bra. Jag tar små steg framåt hela tiden och har inte åkt på några stora bakslag. Knät har svullnat upp någon gång och då blir man orolig och tror att man har gjort något fel. Men det är tydligen så det brukar vara och man får ta ett steg i taget.

När kan du vara tillbaka och tävla igen?

– Jag siktar stenhårt på nästa säsong. I teorin kanske jag hade kunnat köra någon av de sista tävlingarna i vinter men det känns inte värt att chansa på det då jag ändå missar OS. Jag har mycket kvar att ge i världseliten och vill inte äventyra något. Men jag tränar ändå hårt och målmedvetet för att kunna komma tillbaka i hård träning och kanske kunna åka lite skidor igen i vår. Det här bakslaget kommer inte att stoppa mig!

Snabb specialisthjälp till skideliten

Sedan flera år samarbetar Sophiahemmet med det svenska skidlandslaget för att ge elitåkarna snabb specialistvård.

– Allt har varit perfekt från första början, säger Jens Byggmark om det omhändertagande han fått. Det är också skön stämning här, med både elitidrottare och motionärer som delar samma strävan efter att bli bra igen.”

Text: Johan Forsstedt
Foto: Samir Soudah

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2013