Skidkungen Anders Södergren opererad för diskbråck

Anders Södergren, silvermedaljör från skid-VM i Tjeckien 2009 avslutade säsongen med akut diskbråck och operation på Sophiahemmet. Vid tävlingen i Trondheim i mitten av mars tvingades han bryta sin favoritdistans 50 km klassiskt på grund av kraftiga smärtor. 

– Jag har i många år känt av smärtor och 2003 konstaterades diskbråck. Men på femmilen i Trondheim strålade smärtorna ut i benen och kraften försvann helt.

Bara några dagar efter Trondheim bokades operationstid på Sophiahemmet och säsongen var därmed över.

– Diskbråck kan självläka men då hade OS nästa år varit kört. Nu finns det fortfarande tid och eftersom smärtorna blev outhärdliga var en operation enda alternativet, säger Anders.

Operationen genomfördes av neurokirurg Gunnar Nyberg.
– Personalen på Sophiahemmet är fantastisk. Det är bra service, de tar sig tid och man blir väldigt väl omhändertagen. Jag hade hört mycket gott om Gunnar Nyberg innan operationen och kände stort förtroende för honom. Så jag var inte ett dugg orolig innan.

Några dagar efter operationen är Anders hemma i Östersund och två veckors vila väntar.  Och sedan är det dags för rehabilitering.
– Det känns bra. Det är ömt och nu ska nerven som legat i kläm läka. Men jag kan röra mig och promenera. Gunnar har frilagt nerven istället för att skära i disken och det är tydligen bra.

Förhoppningen är att vara fullt träningsbar i maj och hans rehabilitering sköts hemma.
– Jag ska tillbaka till Sophiahemmet i slutet av april men jag har regelbunden kontakt med Gunnar Nyberg.

Trots att tävlingssäsongen är över hoppas Anders hinna med lite skidåkning innan barmarksträningen tar vid.
– Jo, jag hoppas hinna med en liten tur i slutet av april. Än är det gott om snö.

Namn: Anders Södergren.
Ålder: 32 år i maj.
Bor: Östersund.
Familj: Fru och två hundar.
Främsta meriter: Silver VM skiathlon Liberec 2009, guld Holmenkollen 2008, brons VM i stafett Sapporo 2007, guld Holmenkollen 2006, brons OS i stafett Turin 2006, silver VM Val Di Fiemme 2003, brons VM i stafett Val di Fiemme 2003.