Sophiamammorna stöttar varandra på nätet

På nätforumet www.familjeliv.se finns gruppen Sophiamammorna. Där träffas kvinnor som fått hjälp att bli gravida genom Sophiahemmets IVF mottagning eller som just nu genom behandling.

Den första så kallade ”tråden” startades av Carina alias Caribe. I november 2006 frågade hon om det inte fanns andra kvinnor som gick igenom IVF på Sophiahemmet.

– Man känner sig ganska ensam och liten i behandlingsvärlden och det skulle vara roligt att få jämföra vad läkarna säger och jämföra behandlingar och resultat, skrev Caribe.

Och visst fanns det andra! Fler och fler kvinnor har anslutit sig genom åren. Både de som kämpar vidare med behandling, de som har avbrutit den och de som har blivit gravida. Särskilt intresserade är alla av ”ruvarna” – de tjejer som nervöst går igenom sin graviditet.

Kvinnorna delar med sig av tips och råd, besvarar varandras frågor och diskuterar favoritläkare, barnmorskor och sköterskor på Sophiahemmet. De finns där för varandra om det inte blir något barn, och lyckönskningarna vet inga gränser när någon föder en liten Sophia-son eller Sophia-dotter.

Tonen i gruppen är hoppfull, som signaturen ”ChippiChoppi” skriver:
– Låt 2009 bära frukt!

Citat från Sophiamammorna på www.familjeliv.se:

1) ”Vi trivs jätte bra på SH och kommer nog att stanna där, så länge som det behövs. Det gör inget att de är lite dyrare. Tror inte heller att det är så många kliniker som gör den här lättstimulerade som passar mig.” /msnorrland nov 06

2) ”jag trivs oxå jättebra på SH och betalar därför lite mer, tror det jämnar ut sig i längden då dom inte tar betalat för alla besök man gör innan och efter behandlingarna + har gratis frysförsök!” /Caribe nov 06

3) ”Hej, jag går också på Spohia Hemmet tycker dom är jätte bra. bevMan blir alltid så vänligt bemött där.” /zskrutt nov 06

Fakta:

IVF, in vitro fertilisering eller provrörsbefruktning som det också kallas, innebär att kvinnan först behandlas med hormoner därefter hämtas ett eller flera ägg från hennes äggstockar och befruktas med mannens spermier. Detta sker i ett laboratorium. Ett, ibland två befruktade ägg, överförs till livmodern och kvinnan blir gravid.