Överläkaren: ”Ovanligt omfattande skada”

– Micke hade en knäskada av mycket stor omfattning, säger Peter Wange, överläkare på Capio Artro Clinic.

Skadan innebär vad vi kallar en knäluxation, det vill säga att knät under själva skadeögonblicket varit i princip helt ur led. Ofta glider leden sedan tillbaka i rätt läge, om inte så måste man akut dra leden rätt. I Mickes fall hade den gått tillbaka i rätt läge. Också det är allvarligt då både blodförsörjning och nervfunktioner till underbenet skadas. Man måste då kanske laga blodkärl och till och med nerver. Annars föreligger risk för amputation. Micke hade inga skador på kärl eller nerver.

Han hade dock en omfattande skada med avrivning av både främre och bakre korsbanden. Hela insidan av leden var avsliten så att inre sidoledbandet, hela inre ledkapseln ovan inre menisken var avriven. Det ledband och ledkapseln som stabiliserar knäskålen var också trasigt. Bakre ledkapseln, som är viktig för stabilitet var också trasig. Den inre menisken var lös.

– Det sker bara ett fåtal lika allvarliga knäskador varje år i Sverige, kanske 20-30 stycken, fortsätter han. Här hos oss gör vi maximalt fem till sju per år, om man räknar både akuta fall och sena rekonstruktionsfall.

Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 2 2010

Läs mer i artiklarna “Nytt hopp” och ”Det handlar mycket om mental inställning”