Professor Kerstin Brismars forskningsprojekt om 5:2-dieten har nu nått halvtid. Resultaten hittills visar att alla deltagare har gått ner i vikt och fått förbättrade värden.
Det senaste året har tidningarna varit fyllda av artiklar om 5:2-dieten. Alla goda löften om viktnedgång och bättre hälsa till trots har ingen bevisat att det verkligen stämmer. Professor Kerstin Brismar, forskare på KI och ansvarig för vården på Sophiahemmets diabetsmottagning, har bestämt sig för att ta reda på vad som verkligen händer när vi äter mindre än vanligt under ett par dagar i veckan. Både i form av mätbara värden och i form av de medverkandes egna upplevelser.
Totalt ska 100 personer delta i undersökningen. Hittills har 74 personer påbörjat och i en del fall avslutat en sex månader lång första fas. Under den tiden följer de en strikt diet två dagar i veckan och lämnar en lång rad olika prover vid fyra tillfällen. De svarar på frågor om den egna hälsan, om den fysiska aktiviteten men också hur svårt de tycker det är att ändra matvanorna.
– Vi har ännu inte alla resultat men vi ser att alla har gått ner i vikt och att deras blodtryck, blodsocker, blodfetter och insulinkänslighet har förbättrats. Även andelen kroppsfett har minskat samtidigt som både njur- och leverproverna utvecklas positivt. Dessutom säger de allra flesta att de mår mycket bättre, har fått mer energi och ökat självförtroende, säger Kerstin Brismar.
En av de medverkande i studien är Kerstin själv. Under ett halvår följde hon samma diet som alla de andra medverkande.
– Alla mina värden, utom mitt låga blodtryck, har blivit betydligt bättre. Jag orkar mer och jag har blivit betydligt rörligare. Det enda negativa är att det ibland blir lite tråkigt att bara få äta en enkel soppa till middag.
Efter de första sex månaderna får de medverkande ett erbjudande om att fortsätta i studien under ytterligare ett halvår.
– Under den sista fasen vill vi se om de goda hälsoeffekterna kan bibehållas eller försvinner med tiden och hur många som ändrat sina matvanor. Under den här tiden får var och en själv avgöra hur och när de ska äta. Själv är jag nu mindre noga med ”fastan”, i stället har jag valt att äta lite mindre under alla dagar. Det har visat sig gå lika bra förutsatt att jag håller koll på att inte vikten ökar igen.
Metoden, som lanserades av den engelske läkaren och BBC-ikonen Michael Mosley 2012, går ut på att man kraftigt begränsar kaloriintaget under två av veckans dagar och äter normal de övriga dagarna. Fördelarna med metoden sägs vara att man går ner i vikt samtidigt som socker- och fetthalterna i blodet blir lägre. Läs mer på Michel Mosleys egen webbsida: thefastdiet.co.uk
Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2014