Ett val hur vi åldras

Att åldras är en process – och en ofrånkomlig del av att leva. Men hur vi åldras är något vi själva väljer. Det budskapet ger författaren och terapeuten Patricia Tudor Sandahl vid sina uppskattade föreläsningar om åldrande. Nu senast på Husläkarmottagningens Äldreträff där hon föreläste på temat ”det livsviktiga åldrandet”.

De senaste åren har författaren och terapeuten Patricia Tudor Sandahl dragit fulla hus vid sina föreläsningar om åldrande. Nästa år fyller hon 80 år. Hon är pensionerad sedan länge, men är fortfarande aktiv som föreläsare, författare och samtalsledare.

– Jag brukar säga att jag är i den fjärde åldern. Eller för att uttrycka det lite mer poetiskt. Jag är i den ålder när man fortfarande kan njuta av eftermiddagssolen, men anar kvällsbrisen.

Människor i Sverige lever längre och är friskare än någonsin tidigare. Men bilden av åldrande är stereotyp, antingen en superpigg 92-åring som springer maraton och hoppar fallskärm, eller någon som är skröplig och sjuk. Här behövs en nyansering.

– Åldrande är inget konstant tillstånd. Det är en process som ser helt olika ut från människa till människa.

Hur vi åldras är ett val
Det finns en tydlig skillnad mellan livskraft och livslust. Att livskraften minskar med åren är ofrånkomligt, livslusten däremot har inget med ålder att göra.

– Att vi åldras är ett faktum, men hur vi åldras är ett val. Jag träffar många människor som är betydligt äldre än jag som har en enorm aptit på livet.

När hon för 30 år sedan gav ut boken ”Den tredje åldern” låg fokus på kroppens förfall och allt hon ville hinna göra medan tid var. I dag har hon accepterat att hennes kropp blir svagare, och har släppt tanken på att hon skulle bli ”färdig”.

– Utveckling pågår hela livet, och jag inser att jag brottas med samma tillkortakommanden och problem som när jag var ung. Vi blir aldrig färdiga som människor, men det finns ständigt ett utrymme för oss att växa.

Stor lyssnarskara
Patricia Tudor Sandahl har skrivit ett tjugotal böcker på existentiella teman och medverkar regelbundet i programmet ”Tankar för dagen” i Sveriges Radio P1. Dessutom har hennes Sommar- och Vinterprogram i samma kanal nått en stor lyssnarskara och laddats ner otaliga gånger. Det är tydligt att det hon har att säga berör många.

Undersökningar visar att äldre i Sverige på det stora hela är mer tillfreds med livet än dem som är i medelåldern. Kanske för att kraven på livet är mer realistiska och att vi har blivit klara över vad som är viktigt. Att det handlar om familj, vänner och relationer, inte om vilken meritlista vi har.

Uppmärksamheten riktas inåt
På sina föreläsningar brukar Patricia Tudor Sandahl beskriva hur vi med åren riktar våra tankar och vår uppmärksamhet inåt. Att vi, om man så vill kalla det, blir mer medvetna om livets andliga dimension.

– Jag brukar säga att när våra kroppar vissnar händer det inte sällan att våra själar vaknar till liv.

Hon tycker vi ska tala hon om alla aspekter av att åldras, också döden.

– Ja, absolut om döden. Vi ska prata om den, och vi måste prata om den. Att dö är en del av livet och bara genom att konstatera att det är så kan vi öppna för viktiga samtal med varandra.

Äldre människor utgör en enorm resurs som skulle kunna tas tillvara på ett helt annat sätt än som görs i dag, anser hon. Den som är ung vet inget om hur det är att vara gammal, men den som är gammal har ju varit ung en gång.

– Att förmedla mod och livslust till dem som är yngre är det bästa arvet vi som är gamla kan lämna efter oss, säger hon.

Fakta
Patricia Tudor Sandahl är född i England och har bott i Sverige sedan 1964. Hon är psykolog, psykoterapeut, författare och föreläsare, och sedan 20 år medverkande i Tankar för dagen i Sveriges Radio P1. Hennes mest uppmärksammade bok ”Den tredje åldern” som kom ut 1999 berör tiden i livet mellan 50 och 70. Året efter kom boken ”Mer levande med åren” som är en bok om åldrandet ur ett existentiellt perspektiv.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz