Lise-Lotts start på ett liv utan smärta

En klämd nerv i ryggraden ger Lise-Lott Tronders problem med värk och domningar i benen. I dag ska en operation råda bot på det.

Strax efter nio på morgonen kommer Lise-Lott Tronders till Ryggkirurgiskt Centrum, RKC, vid Sophiahemmet. Det är i dag hon ska göra en så kallad spinal stenosoperation där man vidgar den förträngning hon har i ryggmärgskanalen. Med den kommer hon kunna slippa värken och domningarna i benen som hon plågats av i flera år.

Det första besöket hos Martin Skeppholm, som är hennes patientansvariga läkare, gjordes i augusti i år. Nu två månader senare är det dags för operation. På RKC är det alltid den läkare som träffat patienten på mottagningen som också utför operationen.


Plaströr i handen

Lise-Lott tas emot av sjuksköterskan Sofia Häggström, som följer med till det som blir hennes rum det närmaste dygnet. Hon får byta om och ett litet plaströr i handen för dropp, läkemedel och mediciner. Hon får också frågor om sin hälsa och om hon fastar, något som är väldigt viktigt för att det ska vara så riskfritt som möjligt att sövas.


Efter någon timme transporteras Lise-Lott till operationsavdelningen på nästa våning. Där tar narkospersonalen emot, sätter dropp, tar blodtryck och kopplar henne till en EKG-monitor där man kan följa hjärtats slag. Både Per Svedmark, vd för RKC, och narkosläkaren Fredrik Eidhagen kommer och hälsar. Stämningen är varm och vänlig och Lise-Lott känner sig inte särskilt nervös. Per Svedmark inflikar att även om ingreppet för patienten kan upplevas som stort och oroande så är det en ren rutinoperation för kirurgerna.



Lise-Lott rullas in i operationssalen och får en mask över ansiktet. Redan efter någon minut har narkosen gett önskad effekt och Martin Skeppholm kan börja operera. Nu får fotograf och reporter inte vara med i salen längre på grund av infektionsrisken och för att ge personalen arbetsro.


På uppvakningsavdelningen.

Nästa gång vi träffar Lise-Lott är på uppvakningsavdelningen någon timme efter att operationen avslutats.


– Allt har gått bra, och det är skönt att det hela är över, säger hon. Hon har redan suttit på sängkanten en liten stund och även gått omkring lite, stödd på en gåstol.


– Det är viktigt att komma upp så snart som möjligt efter ingreppet, förklarar Martin Skeppholm. Då slappnar musklerna av och patienten får mindre ont.

En stund senare är Lise-Lott tillbaka på vårdavdelningen. Där välkomnas hon med en varm kram av sin man Pär, och får lyckönsknings-sms från dottern. Om allt ser bra ut får hon åka hem i morgon.

Sedan väntar rehabiliteringsträning för att hon ska bli fullt återställd.


Fakta Spinal stenos:

Vid spinal stenos är utrymmet för nerverna i ryggen mindre än normalt och det kan ge smärta och domningar i framför allt benen. Syftet med en spinal stenos-operation är att öka utrymmet i ryggmärgskanalen och med det minska patientens besvär. Under operationen tar läkaren bort delar av kotbågarna, smärre mängder ben från lederna mellan kotorna samt förtjockat ligament för att lätta på trycket mot nerverna. (Källa: RKC.se)

Text: Inger Sundelin
Foto: Erik Ardelius