Efter flera allvarliga skador under fjolårssäsongen har det alpina landslaget utarbetat en ny plan för åkarnas rehabilitering. Den görs möjlig med hjälp av samarbetspartnern Sophiahemmet och specialisterna på Capio Artro Clinic.
Fjolåret var ett riktigt otursår för det svenska alpina landslaget. Inte mindre än fem åkare råkade ut för allvarliga knäskador som tvingade dem att avbryta säsongen. Ett mörkt facit som fick landslagsledningen att fundera på hur de kunde optimera sitt arbete kring rehabilitering och skadeförebyggande.
– Vi drabbades av många skador under samma period och kände att vi ville ta ett större ansvar än vad vi tidigare gjort för att hjälpa åkarna tillbaka. Därför satsade vi resurser på att ta fram en plan för hur vi ska jobba med skador på ett optimalt sätt, säger landslagschefen Tommy Eliasson Winter.
Den nya planen togs fram i våras av ett medicinskt team bestående av en fysiolog, en fysioterapeut, en läkare och en skidtränare. Med sina olika bakgrunder har de tillsammans kunskap om alla olika delar av rehabiliteringen, och kan se till att åkarna får rätt vård, rätt rehabträning och sedan även en säker stegring av intensiteten i skidåkningen. Det medicinska teamet sammanträder varje vecka för att diskutera framstegen hos de skadade åkarna, under ledning av fysiologen Jonas Enquist.
– Vi får en helt annan överblick och kontroll över de skadade åkarna med det här arbetssättet. Förut har det inte funnits någon tydlig organisation kring de skadade åkarna som då har fått klara sig lite mer på egen hand. Nu ska alla känna att de har fullt stöd från oss oavsett var de befinner sig i sin rehabilitering, säger Jonas Enquist, athletic director i alpina landslaget.
En viktig medspelare i skadearbetet är det alpina landslagets samarbetspartner Sophiahemmet sedan flera år. På Sophiahemmet genomförs hälsoundersökningar av alla åkare för att hitta eventuella problem på ett tidigt stadium, där görs operationer av skadade åkare och även en del rehabilitering. Dessutom är Capio Artro Clinics fysioterapeut Ida Engström även med i landslagets medicinska team.
– De skadade åkarna opereras ofta på Sophiahemmet och sedan är jag med och planlägger rehabiliteringen. Jag är också med och gör tester och bedömningar av åkarnas fysiska status för att se hur de återhämtar sig och om de är redo att börja åka skidor igen, säger Ida Engström.
Hur ser du på upplägget och hur har det fungerat hittills?
– Jag är jättepositivt inställd till arbetet så här långt. Det är väldigt bra att ha en fysiolog som följer åkarna och kan rapportera om framstegen varje vecka. Sedan är det också unikt att vi har en rehabcoach på skidor som kan slussa in åkarna i successivt hårdare träning på snö. Så efter det att fysiologen, fysioterapeuten och läkaren har gett klartecken för skidåkning finns det ytterligare en nivå av rehabilitering, den på snö. Det kommer leda till en säkrare återgång till tävlandet, säger hon.
Text: Johan Forsstedt
Foto: David Bicho