En trygghet för mig som anhörig

Åsa Woxings make Ingvar har Alzheimers sjukdom. Det betyder bland annat att han behöver mer tid på sig under ett läkarbesök. Det får han på Äldremottagningen.

För alla med demenssjukdom kan ett läkarbesök vara både oroande och stressigt. Den tid som vanliga husläkarmottagningar kan avsätta till en patient är ofta begränsad, vilket gör att många äldre går därifrån med en känsla av att inte ha blivit sedda eller fått möjlighet att ställa viktiga frågor.

– Min man gick tidigare hos en läkare i stan för att få hjälp med sina minnesproblem. Tyvärr hann han knappt in genom dörren innan det var dags att gå igen. Med en sådan stressad arbetssituation kan läkarna ofta inte göra annat än att skriva ut mer medicin, säger Åsa Woxing, som många gånger har följt med sin make till olika läkare.

Sedan en tid är Ingvar patient hos Äldremottagningen. Här är förutsättningarna helt annorlunda. När han kommer till sin läkare Karin Kjellström Hedskog får han och Åsa all den tid de behöver.

– När vi går därifrån säger Ingvar ofta att det var värst vad lång tid vi var där. Och vad mycket doktorn frågade. För mig som är anhörig är det en väldig trygghet att känna att vi blir så väl omhändertagna. Dessutom är hela miljön på mottagningen lugn och fin, vilket betyder mycket för min man, men även för många andra äldre.

Åsa Woxing har själv arbetat som sjuksköterska under många år, vilket gör att hon har goda kunskaper om demenssjukdomar. Trots det tycker hon att det är skönt att få stöd med allt som rör makens sjukdom.

– Jag följer alltid med Ingvar när han ska till doktorn. Även om det är hans problem som står, och ska stå, i centrum får jag all den hjälp och information som jag behöver. Det fick jag inte tidigare när vi gick till en vanlig mottagning där besöken skulle vara avklarade på några få minuter.

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2016