Kursstart för nyanlända läkare

Nu startar Sophiahemmet Högskola årets skräddarsydda intensivutbildning för nyanlända läkare. För andra året i rad ges kursen med målet att underlätta för studenterna att klara läkarprovet.

Tanken med intensivutbildningen för nyanlända läkare är att det ska gå snabbare för deltagarna att ta sig in på arbetsmarknaden. Kursen pågår i tre månader och avslutas i december och ska då ha gett en god inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Detta kommer att underlätta när det är dags att göra det medicinska kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.

Ahmed Alfaili kommer från Bagdad i Irak och jobbar som undersköterska på Stockholms Sjukhem i Bromma. I Irak gjorde han sin treåriga ST-tjänst inom barnmedicin. När han kom till Sverige var han inställd på att arbeta som läkare i Sverige. Efter att ha tagit det nya kunskapsprovet för läkare blev han inte godkänd på den prekliniska delen, som är en ny del i provet. Det blev en chock.

– Det var första gången jag blivit underkänd på något i hela mitt liv! Jag blev deprimerad och satt hemma i två månader efteråt, säger Ahmed som tänker se till att vara förberedd på provets olika delar inför nästa gång han genomför det.

Massor med erfarenheter

Sana Boughattas är också student på Sophiahemmet Högskolas intensivutbildning för nyanlända. Hon är född i Sverige men flyttade till Tunisien som sexåring. Där, i Monastir, har hon läst till läkare i fem år i och arbetat två år som AT-läkare på sex olika sex avdelningar. Hon ser hur utländska läkare kan bidra med massor av erfarenheter som skiljer sig från svenska kollegors.

– Exempelvis har vi kunskap om vissa sjukdomar som är vanliga i våra hemländer, men som svenska läkare kanske inte upptäcker lika snabbt. Sverige har invånare från många olika länder och där kan våra kunskaper vara en enorm resurs, säger Sana.

Hon tycker också att en viktig del av utbildningen är att hon får komma ut i klinisk verksamhet.

– Det är jättebra att vi får möjlighet till auskultation. Det ger oss praktiska erfarenheter av hur det fungerar i den svenska sjukvården, vad som är annorlunda och hur man arbetar med patientkontakt till exempel.

Klarade kunskapsprovet

Bland dem som gick kursen förra året är det flera som klarat av kunskapsprovet. En av dem är Natasha Braun från Paraguay som just nu gör sin praktik på en vårdcentral i Eskilstuna.

– Det bästa med utbildningen var att känna sig uppskattad, att känna att jag är värdefull och inkluderad i den svenska sjukvården, berättar hon.

Till de som just börjat kursen har hon några tips:

– Kämpa! Det är inte lätt men det är inte heller omöjligt. Lita på dig själv och bara plugga, säger hon.

Fakta:

Intensivutbildningen, som ger 18 högskolepoäng, genomförs med medel från Wallenbergstiftelsen och investeringar från Sophiahemmet Högskola. För att bli antagen till utbildningen krävs godkänd läkarlegitimation från annat land och goda kunskaper i svenska.

Text: Chi An Gramfors Englund
Foto: Pia Hellsing