Många skador i löptrendens spår

I takt med att allt fler motionärer snör på sig löparskorna och ger sig ut och springer ökar också antalet patienter hos Ortopedtekniska mottagningen på Sophiahemmet.

Ju fler som löptränar desto fler skador.

– Vi märker en topp på våren när löpsäsongen just startat och en efter semestern när människor gått omkring för länge i flipflop och tofflor, säger ortopedtekniker Paul Lemouré som har drivit mottagningen på Sophiahemmet i fem år.

Han och hans kollegor hjälper till med gång- och löpanalys, utprovning av fotbäddar och allmänna råd om skor. Hit kan man också vända sig med olika överbelastningsskador.

För att exakt ta reda på hur du sätter i foten när du springer videofilmas dina fötter på ett löpband. Ortopedteknikerna analyserar också din fot med hjälp av en spegel för att se om du har högt eller lågt fotvalv eller, vilket inte är ovanligt, olika stora fötter. Behövs det gör de gipsavgjutningar av dina fötter och tillverkar sedan fotbäddar som du ska ha i skorna.

– Många problem kan avhjälpas med bra skor och inlägg som korrigerar felställningar, säger Paul Lemouré.

En vanlig felställning är pronation, det vill säga att man springer på insidan av foten. Det ger i sin tur felbelastning och smärta i knä och höft. Med fotbäddar som balanserar foten rätt kan man komma till rätta med besvären. Han påpekar också att det är viktigt att vara
noga när man väljer träningsskor.

– Många sportkedjor rekommenderar så kallade proneringsskor, som är lite mer stabila. De kan vara till hjälp om man har mildare besvär. Däremot ska man inte använda sådana skor om man inte har behov. Det kan i stället skapa problem, säger han.

Paul Lemouré ställer sig tveksam till den ökade användningen av så kallade barfotaskor.

– Sedan barfotalöpningen blev populär har vi sett en ökning av bland annat framfotsskador och hälsporre, säger han. I vår del av världen har
vi gått med skor sedan vi var små och därför är våra fötter inte anpassade för barfotalöpning.

– Visst kan skorna fungera i sand eller inomhus för kortare träningspass, men inte på asfalt och i terräng. Det är bättre att köpa ett
par löparskor med tunna sulor till kortare träningspass och tävling. Då får man löparkänslan Paul Lemouré. men skyddar ändå foten.

Text: Inger Sundelin
Foto: Rickard Forsberg

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2011