Musik är skidkungens medicin

André Myhrer tillhör dem som upptäckt den positiva kraften i musiken. När den alpina världscupcirkusen drar från bergstopp till bergstopp har gitarren en självklar plats i den svenske slalomkungens packning.

Efter flera år i den alpina världstoppen har André Myhrer de två senaste säsongerna etablerat sig som Sveriges nye slalomkung. OS-bronset från Vancouver 2010 följdes i fjol upp med en totalseger i den sammanlagda slalomvärldscupen – den första svenska cupsegern på herrsidan sedan 1993.

– Förra året hittade jag jämnheten som krävs för att ta hem en seger i den sammanlagda slalomvärldscupen. Det är idogt arbete som ligger bakom och nu jobbar jag hårt för att kunna fortsätta på samma sätt i år, säger André Myhrer till SophiaNytt ett par veckor före säsongspremiären i österrikiska Sölden.

Under sommaren har André tränat 10–12 pass i veckan. Först i en rehabiliterings- och uppbyggnadsfas för att lägga grunden till en fysik som håller en hel säsong. Därefter med fokus på tuffare styrka, kondition och koordination. I augusti stod han på skidor för första gången för säsongen när landslaget åkte på läger till Nya Zeeland. Det stora målet som driver honom genom allt slit är en guldmedalj i VM i Schladming.

– Att få vara med om ett VM i Österrike blir en av höjdpunkterna i min karriär. Det kommer bli ett stort spektakel med massor av publik och jag skulle väldigt gärna vilja nypa till mig en medalj. Helst ett guld, för att vinna ett VM eller OS är något jag drömt om sedan var liten, sägerAndré Myhrer.

Just schladming har André redan speciella minnen från. Det var där han under fjolåret uppfyllde en annan av sina stora drömmar, när han säkrade segern i slalomvärldscupen. Sedan Ivica Kosteliæ, den värsta konkurrenten om totalsegern, kört ur var det inför andra åket upplagt för Myhrer. Samtidigt var pressen stor. Slalom är en sport med små marginaler där ett
enda misstag kan få ödesdigra konsekvenser.

– Ett gäng portar står mellan dig och det du drömt om. Du får bara en chans och gör duett misstag åker du ned i resultatlistan direkt. Jag har jobbat mycket med min mentala rådgivare Tomas Fogdö de senaste åren och visade i Schladming att jag kan hålla ihop det när det står och väger. Att jag klarade pressen är ett kvitto på att jag blivit starkare mentalt.

Att hitta rätt anspänningsnivå med en bra balans mellan fokusering och nervositet är nyckeln till att komma i rätt mental zoon inför en tävling.

En väg att nå dit för André Myhrer är genom musik. Det är nämligen med hjälp av gitarren som han kopplar av mellan tävlingarna och träningspass.

– Gitarren är alltid med mig på resorna och jag sitter och plinkar på den säkert en halvtimme varje dag. Det är ett sätt att komma bort från skidåkningen och fokusera på något annat ett tag. Det är skönt att få lätta på trycket och glömma pressen före ett race, bara flyta bort och tänka lite med den andra hjärnhalvan.

André skriver inte låtar själv, utan föredrar att lära sig nya låtar eller kanske spela med till sina favoriter. Därmed inte sagt att André bara spelar gitarr i sin ensamhet. Han spelar också med i ett band – som bland annat gjorde ett gig i målområdet i Schladming den där förtrollande dagen när han säkrade segern i den totala slalomvärldscupen.

– Det är svårt att tänka sig en bättre dag än så. Först världscupseger och sedan spela med bandet inför fullt med folk. Det var verkligen helt magiskt. Det gör jag gärna om vid VM, säger André Myhrer.

Att bandet han spelar med har bytt namn från Två Backar Läsk till Segertåget får ses som ett gott omen inför framtiden. Likaså att senaste gången bandet spelade in en låt tillsammans var inför OS i Vancouver då Myhrer alltså vann en bronspeng. Låtens titel den gången? ”Kommer hem med metall”.

– Ja, det blev en profetia som slog in ganska bra i Vancouver får man säga. Vi har pratat om att spela in en ny låt lagom till VM, så vi får hoppas att vi kan starta en trend där, säger André Myhrer med ett skratt.

Text: Johan Åberg

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2012