I början av sommaren kom samtalet som bekräftade Ulf Kalins farhågor. Vävnadsprovet från hans prostata visade på en cellförändring och det skulle krävas en operation för att få bukt med cancern.
– Konstigt nog blev jag väldigt lugn när jag fick beskedet. Innan hade jag funderat mycket fram och tillbaka och den ovissheten var jobbigare än att veta att jag faktiskt hade cancer. Då visste jag i alla fall vad som skulle göras.
I början av sommaren besökte 54-årige Ulf Kalin Sophiahemmet för att göra en undersökning av prostatan. Läkaren bekräftade att Ulf hade en förstorad prostata men att den troligtvis var godartad. Men proven visade på en förhöjning av PSA-värdet, och efter att ett cellprov visat på cellförändringar beslutade Ulf Kalin och läkaren Olof Jansson att en operation skulle göras.
– Jag fick reda på att jag skulle opereras med hjälp av den här Da Vinci-roboten som är ny på Sophiahemmet. Det gjorde mig faktiskt ännu lugnare, den robotassisterade titthålskirurgin har förkortat både operationstiden och återhämtningstiden, så jag såg det bara som positivt att bli operarad av en robot.
Själva operationen gjordes i augusti och gick lika smidigt som smärtfritt. Ulf kom in till Sophiahemmet klockan åtta på morgonen och efter vissa förberedelser rullades han in för operation strax efter lunch.
– Jag hade det rätt mysigt inför operationen, först låg jag och kollade på friidrott på tv och innan jag blev nedsövd skojade jag en del med personalen i operationsrummet. Man är inte tuff när man går in till operationen, men samtidigt var jag aldrig rädd.
Själva operationen tog ungefär två timmar och fortlöpte utan problem. Strax innan fem på eftermiddagen vaknade Ulf upp igen – utan prostata men med en känsla av att allt hade gått bra.
– Läkaren kom förbi ganska direkt och berättade att operationen var lyckad, vilket var väldigt skönt. Visst gjorde det lite ont men annars var allt som det skulle och jag kunde äta middag nästan direkt. Jag sov över på Sophiahemmet men efter en kort undersökning dagen efter kunde jag åka hem, bara lite drygt ett dygn efter att jag kom in.
– I början fick jag ha en kateter och den kom i gång direkt utan problem, jag hade ingen värk och allt fungerade bra. Efter en vecka tog jag bort katetern och efter tre veckor fungerade jag helt normalt igen. Då kunde jag röra mig obehindrat utan att känna att jag behövde en toalett i närheten. Och efter det har jag haft ett helt normalt liv igen.
Prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, tätt följd av bröstcancer. Varje år får cirka 9 000 män prostatacancer, vilket innebär att mer än var tionde man i Sverige får sjukdomen under sin livstid. Sjukdomen är väldigt ovanlig före 50 års ålder, hälften av alla som drabbas är över 70 år. Alla tumörer behöver inte behandlas, om inte cancern sprids kan man leva med dem utan att få några besvär.
Prostatakörteln ligger runt urinröret och har som enda uppgift att bilda transportvätska åt spermierna. Hos de flesta äldre män förstoras prostatakörteln, en förstoring som oftast är godartad men ibland beror tillväxten på en cancertumör. Ett symtom är att man kan behöva kissa väldigt ofta eller att urinstrålen blir svagare. Det beror på att den förstorade prostatakörteln trycker mot urinröret.
Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2014