Vårdgivare bidrar till svensk läkardröm

Vårdgivare på Sophiahemmet tar återigen emot studenter som går introduktionskursen för nyanlända läkare. Ett bidrag som ger mycket tillbaka.

Kulturutbyten, lagstiftning, föreläsningar, praktiska uppgifter, många prov och auskultation. Sophiahemmet Högskola bjuder för andra året i rad på ett fullspäckat schema som ska hjälpa nyanlända läkare att ta sig in i den svenska sjukvården och bidra med sin kompetens.

Med vägledning av Helena Lundin, medicinskt ledningsansvarig anestesiolog, har kursdeltagarna fått möjlighet att praktisera på operationsavdelningen på Sophiahemmet. Hon betonar värdet för studenterna att komma ut i vården och observera.

– De får närvara i hela flödet på operationsavdelningen. För oss är det intressant och spännande att möta engagerade läkare från andra länder. Vi visar och berättar om oss, men är också nyfikna på deras erfarenheter från hemländerna och förväntningarna på läkaryrket i Sverige, säger Helena Lundin.

Hon berättar att deltagarna ställer många frågor, vilket hon tycker är positivt.

– Vi talar om hur vi arbetar som läkare och om hur vi samarbetar med de andra yrkesgrupperna på avdelningen. De iakttar och många blir förvånade över hur självständigt till exempel sjuksköterskorna arbetar.

Utmaning att vara ny
Den egyptiska läkaren Mohamed Mohamed deltog förra hösten i kursen ”Introduktion till svensk hälso- och sjukvård” och ingår nu i kursledningen. Han flyttade till Sverige i februari för snart två år sedan och vet vilka utmaningar som väntar nyanlända läkare.

– Det saknas tydlig och samlad information om det svenska sjukvårdssystemet som nyanlända läkare kan ta del av.

Uppföljningen och lagarbetet mellan självständiga arbetsgrupper inom svensk sjukvård var helt nytt för honom när han gjorde sin auskultation på Capio Artro Clinic förra året.

– I år har vi stor mångfald bland studenterna, olika åldrar, olika länder, olika specialiteter. Den yngsta är 26, den äldsta 50 plus. Vi har kirurger, pediatriker, psykiatriker, gynekologer, ögonläkare, radiologer… jag kommer inte ihåg allt men vi skulle kunna bemanna ett helt sjukhus med denna samlade kompetens, säger Mohamed Mohamed och skrattar.

Viktigt med praktik
Helena Lundin betonar värdet för studenterna av att få komma ut i vården och observera.

– De har en lång resa med kurser, prov och tjänstgöring innan de är klara för läkararbete i Sverige. Besök och auskultation under den teoretiska utbildningen underlättar för läkaren och vården när det sedan är dags för den kliniska tjänstgöringen, säger hon.

Utmaningarna till trots går arbetet framåt med många kunskapsutbyten, även på ett mer medmänskligt plan. Hilmar Gerber, verksamhetschef på Husläkarmottagningen Sophiahemmet, säger att läkarna som träffar studenterna får minst lika stor kunskap.

– Många av mina kollegor säger att det här är oerhört givande. Det känns värdefullt att få in de här personerna med hög kompetens i systemet.

De ska inte sitta på en förläggning utan ha något vettigt att göra, säger han.

Text och bild: Ann Svensson