Nu renoveras det drygt hundra år gamla Lill-Janshuset för att ge plats åt nya vårdgivare.

En utmaning är att skapa rum för en högteknologisk vård utan att förstöra den unika miljön.

Mitt i den vackra skogen bakom Sophiahemmet ligger Lill-Janshuset. Trots att byggnaden är imponerande är det få som hittar hit eller ens känner till att det finns. Annat var det förr – många av dagens stockholmare har sett dagens ljus på Allmänna BB.

Huset ägs av Kungliga Djurgårdsförvaltningen men under många år har Sophiahemmet varit en betydande hyresgäst. Bland annat har Sophiahemmet Högskola lokaler i huset.

En annan hyresgäst under många år har varit Riksidrottsförbundet, men de har nu flyttat vilket gjort det möjligt för Sophiahemmet att hyra ytterligare 5 500 kvadratmeter.

I byggnaden, som stod färdig 1913, finns både väl bevarade byggnadsdelar och mängder av vackra detaljer. Invändigt imponeras man direkt av de spröjsade fönstren och ståtliga trapphus, utvändigt söker sig ögonen gärna till det gröna taket med de utsmyckade ventilationshuvarna.

Tidens tand har dock satt sina spår. Därför behöver de delar av huset som Sophiahemmet använder renoveras. I den nuvarande etappen, som ska vara avslutad efter nyår, kommer cirka 3 300 kvadratmeter att moderniseras, resterande kommer att åtgärdas under 2017. Allt för att det gamla huset ska kunna leva vidare, men ge plats för helt nya verksamheter.

En av de nya verksamheter som nu är på väg in i Lill-Janshuset är Ryggkirurgiskt centrum. Tillsammans med verksamheten byggs nu tre operationssalar och 22 vårdplatser.

– Det här är en omfattande renovering men vi anstränger oss för att göra den så hänsynsfull som möjligt. Även om det gör arbetet svårare har vi valt att göra det för att inte förstöra den unika miljön, säger Jonas Holmer, fastighetschef på Sophiahemmet.

Den största utmaningen är att bygga operationssalar som har extra höga krav på renhet. För att klara det krävs mängder av tekniska installationer, men helt utan att teknisk utrustning och rördragningar syns.

– Det är en tuff utmaning. För att klara kraven har vi gömt undan en stor del av tekniken i lediga utrymmen under tak och uppe på vinden. Trots det är operationssalarna så fyllda av teknik att vi har varit tvungna att förstärka golven för att inte hela avdelningen ska ramla ner till våningen under, säger Daniel André, produktionschef för bygget.

Trots alla svårigheter är både Jonas Holmer och Daniel André nöjda med resultatet.

– Det finns något fridfullt över det här huset, det bidrar till en positiv helhetsupplevelse av vården på Sophiahemmet. Tänk att få ligga här och titta på alla ståtliga ekar som växer utanför de vackra fönstren, säger Jonas Holmer.

Text & Foto: Per Westergård

Till toppen