Bättre diagnoser ger färre ingrepp

Ett diskbråck kan kännas som att ha tandvärk hela vägen från ryggen och ända ner till fötterna. Många gånger går smärtan över av sig själv, men när en operation är nödvändig blir resultatet nästan alltid bra.

För ett antal år sedan fick alla som opererades för diskbråck finna sig i att vara inlagda på sjukhus i minst fyra dagar. När man sedan kom hem fick man inte sitta på sex veckor och gå tillbaka till jobbet kunde man i bästa fall göra efter två månader.

– I dag stapplar våra patienter in på kliniken på morgonen för att gå hem utan större problem på eftermiddagen. De har inga restriktioner för vad de får göra och många kan börja jobba redan efter 2–3 veckor, säger Per Svedmark, specialist i ortopedi och vd för Ryggkirurgiskt Centrum.

Det som framförallt skiljer då från nu är att läkarna i dag har möjlighet att göra mer korrekta diagnoser. De vet helt enkelt mer exakt var problemet sitter och använder nu  betydligt mindre traumatisk operationsteknik som gör att ingreppet går snabbt, utan att ställa till med onödig skada.

Indikationen på diskbråck är att man har värk som strålar ner i ena benet. Värken är intensivt molande och ofta finns känselbortfall och svaghet i benet. Livskvaliteten är inte sällan tydligt nedsatt.

– Som läkare är det tacksamt att operera diskbråck. Patienter kommer in till oss med en stark smärta i benet på morgonen. Efter operationen har värken nästan helt försvunnit och de kan gå hem i stort sett utan smärta i benet samma dag. Även om smärtan i benen normalt försvinner direkt kan det ta upp till tre månader innan patienten får tillbaka all funktionalitet och känslighet.

– Det viktigaste är att få bort den svåra värken eftersom den gör patientens vardag till ett elände. De övriga problemen är i sammanhanget hanterliga och med lite träning fungerar benen snart helt normalt igen.

Det är dock inte självklart att diskbråck ska opereras. I de allra flesta fall försvinner smärtan av sig själv.

– Om vi kan undvika att operera gör vi gärna det men om problemen inte har försvunnit efter ett par månader bör man överväga ett kirurgiskt ingrepp. Om det är en person som har så ont att de varken kan stå eller gå kan det vara aktuellt att göra en operation tidigare.

Att operera en skadad disk är ett standardingrepp men det betyder inte att det är lätt. Det är trångt bland kotor och nerver och det gäller att veta exakt vad man ska göra.

Dessutom är det stor skillnad mellan olika personer. Vissa kan ha ett stort diskbråck men inga besvär, medan andra har ett litet diskbråck och är så illa däran att de knappt kan gå. Det som avgör är om den utbuktande disken träffar en nerv eller inte.

Ryggkirurgiskt Centrum  startade sin verksamhet så sent som i november i fjol. Först tillfälligt i de lokaler som tidigare rymde BB Sophia, men sedan den 1 mars i år håller kliniken till i det helt nyrenoverade Lill-Janshuset.

På  de  2  300  kvadratmeterna  har  de  skapat 22 vårdplatser, behandlingsrum för läkare och sjukgymnaster samt ett eget gym. Inom kort kommer 55 personer att arbeta på Ryggkirurgiskt Centrum.

– Vi har även tre hypermoderna operationssalar och tillgång till all den teknik som behövs för att vi ska kunna fungera som en helt självständig sjukhusklinik, tillägger Per Svedmark.

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2017