Årets bröstsjuksköterska

Bröstcancerfonden har utsett Lotta Eklund på Christinakliniken till Årets Bröstsjuksköterska. Hon får utmärkelsen för sitt varma engagemang och förmågan att se människan bakom patienten.

Motiveringen lyder: ”Lotta är trygg, stabil och empatisk och ser till patientens individuella behov. Hon gör det där lilla extra som betyder så mycket för en patient i den utsatta situation när man genomgår sin bröstcancerbehandling.”

Lotta Eklund är glad och stolt – och väldigt överraskad av utmärkelsen.

– Att vara en kärleksfull och öppen mottagare för en medmänniskas tankar, känslor och frågor är en stor och viktig del av min vardag. Det skapar trygghet för bröstcancerkvinnorna att möta någon som både förstår och har medicinskt kunnande om just deras sjukdom, säger hon.

Priset, på 10 000 kronor, har instiftats av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO i samarbete med Novartis för att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete.

– I vården av kvinnor med spridd bröstcancer fyller bröstsjuksköterskan en extremt viktig funktion. Hon eller han har specialistkunskaper både inom cancervård och psykosocialt stöd och är den som bidrar med samlad kunskap om den enskilda patienten, säger BRO:s ordförande, Elizabeth Bergsten Nordström.

Foto: Håkan Flank