Information om covid-19-vaccination 11-21 september

Sophiahemmet omvaccinerar 76 personer efter felhanterat covid-19-vaccin

Sophiahemmet har under 2021 haft Region Stockholms uppdrag att genomföra vaccinationer mot covid-19. Sedan starten i mars månad av covid-19-vaccinering i stor skala har Sophiahemmet vaccinerat nära 34 000 personer.

I september upptäcktes att tre askar vaccin mot covid-19 i samband med en flytt har hanterats fel och stått upptinat i kylskåp längre än rekommenderat. Vaccintillverkarens sista förbrukningsdatum har inte passerats. Vaccinet har använts för vaccinering av 3088 personer mellan den 11 och 21 september. Av dessa är 76 personer över 60 år och tillhör den grupp som Region Stockholms chefläkare nu rekommenderar ska bli erbjudna en extra vaccindos.

Region Stockholms chefläkare gör bedömningen att friska personer under 60 år med normalt immunförsvar som fått det felhanterade vaccinet, ändå har önskad skyddseffekt. Den som fått sin första dos vaccin mellan den 11 och 21 september behöver bara fortsätta regionens ordinarie vaccinationsprogram och ta sin andra dos när det är dags. De som fått dos 2 på Sophiahemmet mellan den 11 och 21 september betraktas som fullvaccinerade. Det innebär också att vaccinpasset är giltigt. Tillhör du denna grupp, behöver du alltså inte göra någonting.

De personer som däremot är under utredning eller under behandling på grund av nedsatt immunförsvar, kan behöva ytterligare en vaccindos och behöver då boka en tid för en extra vaccination hos oss. Det finns inga uppgifter om dessa tillstånd hos din vaccinationscentral, så de personer detta gäller, behöver ta kontakt med oss. Tveka inte att göra det om du är osäker!

Den chattjänst vi tidigare satt upp för kontakt med sjukvårdspersonal är nu stängd, välkommen att ringa på 08 406 20 00.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor!

Vi på Sophiahemmet beklagar att denna händelse inträffat. På Sophiahemmet sätter vi alltid patientsäkerheten i första rummet. Vi har även samlat vanliga frågor och svar nedan.

 

Vem är berörd och vad händer nu? Plus-ikon
Under hur lång tid har felaktigt vaccin använts på Sophiahemmet? Plus-ikon
Hur lång tid efter de rekommenderade 30 dagarna har vaccinet använts? Plus-ikon
Vad innebär det medicinskt och fysiskt att ha fått ett vaccin som hanterats fel? Plus-ikon
Vad är risken med att ha fått ett vaccin som varit upptinat för länge? Plus-ikon
Har jag riskerat att smitta personer i riskgrupp när jag trott jag varit fullvaccinerad? Plus-ikon
Jag är under utredning/behandling för nedsatt immunförsvar. Vad gäller för mig? Plus-ikon
Jag har ett covidbevis som indikerar att jag är fullvaccinerad. Gäller det? Plus-ikon
Jag minns inte när jag vaccinerade mig på Sophiahemmet. Plus-ikon
Jag har vaccinerats på Sophiahemmet mellan den 11 och 21 september och har fler frågor. Plus-ikon