Babylycka på BB Sophia

Stockholms nyaste förlossningsklinik BB Sophia har bara varit öppen i två  veckor när Sophianytt kommer på besök.

Redan har hundratalet barn fötts här och om ytterligare någon vecka räknar Gudru Abascal, vårdchef och barnmorska på BB Sophia, med att man ska vara uppe i full kapacitet, det vill säga 75–80 förlossningar per vecka eller 4 000 per år.

BB Sophia, som drivs av Praktikertjänst, finns i ett helt nytt hus på Sophiahemmets område. För Sophiahemmet är verksamheten unik i sitt slag eftersom det är första gången som sjukhuset erbjuder akutvård.

Huset är helt och hållet avsett för födande kvinnor och deras familjer. Förlossningsvården ska vara integrerad med vården av nyfödda liksom anestesi, operation och intensivvårdsbehandling.

Huset, som stod klart i slutet av förra året och invigdes i mars i år, innehåller det senaste inom  förlossnings- och neonatalvård. Där finns också en operationsavdelning med två operationssalar för planerade och akuta ingrepp som kejsarsnitt. Operationssalarna kom till användning direkt då läkarna under den första veckan genomförde fyra akuta och ett planerat kejsarsnitt. Operationsavdelningen har en egen bloddepå som är uppkopplad till blodcentralen på Karolinska Universitetssjukhuset.

På bottenvåningen finns reception, operationsavdelning och en barnmorskemottagning där kvinnor som vill prata om förlossningsrädsla eller planerade kejsarsnitt är välkomna. På våning två och tre finns förlossningsrum och ett antal familjerum där föräldrarna och den nyfödda stannar något eller några dygn innan de åker hem.

Alla rum är trevligt inredda i ljusa färger och har eget badrum med badkar. Där finns även pilatesboll och rep från taket – bra att hålla i när värkarna sätter in.

På BB Sophia finns alltid en barnmorska eller en undersköterska med inne på förlossningsrummet – om kvinnan så vill.

– Vi vill ge föräldrarna bästa möjliga start på föräldraskapet, säger Gudrun Abascal och vi tror att den tryggheten skapas genom delaktighet, kontinuitet och hög medicinsk säkerhet.

På våning två som är förlossningsavdelning för kvinnor som fött barn tidigare träffar vi Jonas och Ellen som för bara några timmar sedan fått sitt andra barn, en son på drygt 3,5 kilo.

– Vi valde BB Sophia bland annat för att det ger mig som pappa möjlighet att stanna kvar när vårt barn är fött, säger Jonas. Vår dotter, som är två år, föddes på Södersjukhuset och då fick vi vänta ganska länge på att komma upp till BB. Här ligger ju allt på samma plan.

– Personalen var väldigt bra både på SÖS och här, men det är skillnad på lokalerna. Här är allt nytt och fräscht, säger Ellen. Vi är glada att vi valde BB Sophia.

På tredje våningen finns neonatalavdelning med totalt tolv platser för barn som är förtidigt födda eller sjuka och behöver extra omvårdnad. Också här finns familjerum där föräldrar och barn kan bo tillsammans så länge barnet behöver vara kvar på sjukhuset.

– Vi tror på så mycket hudkontakt som möjligt mellan mamman och barnet, därför används kuvöser inte så mycket i dag, säger Willemiens Lam som är neonatalsköterska och barnmorska.

Till en början tar BB Sophia emot kvinnor som är beräknade för förlossning i vecka 37 och senare. Neonatalkliniken kan redan i dag ta emot för tidigt födda barn från andra sjukhus. Och det är vad som händer just som Sophianytt är på besök. En ambulanstransport med en nyförlöst mamma och ett förtidigt fött tvillingpar anländer och tas om hand av personalen. Allt är väl förberett för deras ankomst, rummet, den lilla tvillingsängen och de pyttesmå blöjorna.

I undersökningsrummet är också allt på plats. Willemiens visar de minimala EKG-kontakterna och det lilla stetoskopet – och bebisdockan som personalen tränar på för att allt ska klaffa när larmet går och det är bråttom.

På neonatalkliniken träffar vi också Katarina och Björn och deras två dygn gamla son som fått gulsot och därför får stanna kvar på observation några dagar. Sonen som ännu inte har något namn, men troligen ska heta Dante eller Dylan, ska amma mycket, ha mycket hudkontakt och dessutom med jämna mellanrum ”sola” på en filt med ultraviolett ljus för att gulsoten ska gå över.

– Vi hade inte valt BB Sophia, men vi ringde in när det var dags och vi fick komma direkt. Det är helt fantastiskt här, som att komma till ett lyxhotell. Och omhändertagandet har varit det bästa. Vi är väldigt nöjda, säger Katarina.

Text: Inger Sundelin
Foto: Samuel Unéus

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2014