En eftermiddag på husläkarmottagningen

När SophiaNytt besöker Husläkarmottagningen Sophiahemmet en mulen hösttorsdag är det fullt i väntrummet. Och så har det varit sedan den andra maj i år då mottagningen slog upp portarna.

I väntrummet träffar vi 66-åriga Monica Wallgren från Järfälla. Hon som de flesta av de 9 000 personer som nu listat sig på Sophiahemmet kommer inte – som man lätt skulle kunna tro – bara från närområden som Östermalm eller Lidingö, utan från hela Storstockholm.

Sophiahemmets goda renommé är en förklaring till populariteten. Liksom den nära kopplingen mellan husläkarmottagningen och de 250 specialisterna på Sophiahemmet samt att de som arbetar inne i city gärna väljer en central husläkarmottagning.

Monica Wahlgren har precis varit på ett läkarbesök och väntar nu på att få vaccinera sig mot influensan.

– Jag slår två flugor i en smäll när jag ändå är här. Jag har inte haft influensa på fyrtio år, så om jag åker dit skulle jag falla som en fura.

– Nej, då är det bättre med en spruta, säger hon och följer strax med distriktssköterskan Kristina Blüthl Ramqvist, som är den som ansvarar för vaccinationer på mottagningen, för att få sitt stick.

Innan julafton kommer uppskattningsvis 1 500–2 000 influensavaccineringar ha genomförts på mottagningen.

– Det är obligatoriskt att erbjuda influensavaccin till ålderspensionärer och andra personer som av olika skäl befinner sig i riskgruppen. Men alla som vill vaccinera sig är välkomna, säger Kristina Blüthl Ramqvist.

Text: Johan Åberg
Foto: David Magnusson

Tidigare publicerad i SophiaNytt nyhetsbrev nr 2 2011