Givande gruppträffar för äldre

En timmes aha-upplevelser, viktiga påminnelser, en hel del skratt, kaffe och god chokladkaka. Det är facit efter den första, mycket uppskattade, gruppträffen för äldre. Som anordnare står Äldremottagningen vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet.

En kvart före utsatt tid är det fullt i Sophiahemmets Oscarsal. Det är dags för Husläkarmottagningens första gruppträff för äldre – och intresset är stort.

– Att få ta del av sådan här kunskap tillsammans med andra känns värdefullt, säger Birgitta Åskag, en av de många åhörarna.

Äldremottagningen vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet anordnar under hösten tematräffar för äldre över 75 år och som är i behov av geriatrisk vård. På träffarna tas aktuella och intressanta ämnen upp och de bjuder också på en social samvaro med fika.

Hög stämning
Stämningen är hög, och det sorlar förväntansfullt. Geriatrikern Karin Kjellström Hedskog och några av mottagningens distriktssköterskor småpratar med besökarna. Efter en stund inleder de med en kort presentation och uppmanar deltagarna att komma med egna förslag på kommande föreläsningsämnen.

Därefter är det dags för Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin, också han på mottagningen, att berätta om vilken stor betydelse våra levnadsvanor har för hjärt-kärlhälsan. Mats, som tidigare jobbat på Livsstilsmottagningen på Karolinska Sjukhuset i Solna, fångar publiken från första stund.

– Jag brinner för livsstilsförändringar, eftersom jag vet att det påverkar oss i allra högsta grad. Men det kan också vara förvirrande och vi omges av motsägelsefulla tips. Vem ska man tro på egentligen, säger Mats Halldin, och visar en bild på en rad löpsedlar, med braskande rubriker om hur man kan ”rasa i vikt” genom att äta eller göra olika saker.

Påverka hälsan
Nej. Det är inte lätt. Samtidigt är det just lätt som det är, visar det sig efter en stund. Vi behöver ju inte skruva om hela tillvaron, det kan nämligen räcka med den del mindre justeringar för att vår hjärt-kärlhälsa ska påverkas till det bättre. Det räcker till exempel med en 30-minuters promenad om dagen.

– Fysisk aktivitet är otroligt viktigt. Jag skulle vilja säga att det är världens bästa medicin. Se här, uppmanar Mats Halldin, och illustrerar hur fysisk aktivitet påverkar allt från humöret till övervikt och benskörhet.

– Visst vet vi redan att medelhavskost och fysisk aktivitet är viktigt för hälsan, men det är ändå bra att påminnas om hur viktigt det faktiskt är, konstaterar några av deltagarna.

Men, varken Mats Halldin eller de övriga i teamet på husläkarmottagningens äldremottagning vill vara totalitära. Det är viktigt att njuta och umgås också. Därför är träffens andra hälft vikt åt samtal över en god fikabuffé.

– Nu när du pratat om övervikt och vikten av att äta medelhavskost, vi vill gärna bjuda på lite kaffe och kaka också, säger Karin Kjellström Hedskog, och håller upp ett rågat kakfat.

– Bra. För det sista jag vill ge är dåligt samvete, sammanfattar Mats Halldin raskt.

Många frågor
Frågorna till honom är många. Flera vill veta hur det egentligen är med alkoholintaget, om det är okej att dricka ett glas vin om dagen. Det kommer även upp andra frågor.

– Jag skulle gärna vilja att en dietist kom och pratade, säger Birgitta Flygare Karlsson.

Under hösten är ytterligare två gruppträffar inplanerade. Nästa träff handlar om just fysisk aktivitet. Att den första gruppträffen blivit något av en succé är ingen överdrift, och en inte alltför djärv gissning är att de här både informativa och sociala träffarna kommer att få en fortsättning.

Text: Anna-Maria Stawreberg