Inte ”täbbt” längre

För Sten Arrhenius har näspolyper varit ett återkommande bekymmer under större delen av livet. Efter en operation kan han nu andas som vanligt igen.

Sten Arrhenius har många olika sätt att beskriva hur det känns när näshålan är fylld av polyper. Att man känner sig snorig hela tiden är lätt att förstå. Lite svårare att föreställa sig är att han tidigare kunde andas in genom näsan men inte ut. Eller att det inte går att snyta sig. När han försökte blev det bara lock för öronen eftersom luften försökte ta den vägen ut när näsgången var tilltäppt.

– Det stora problemet när man inte kan andas ordentligt är att det blir svårt att sova. Men det är också besvärligt att äta om man inte kan andas genom näsan.

För Sten Arrhenius är problemen inget nytt, under större delen av sitt liv har han brottats med täppt näsa. Många gånger har han fått kortison för att mildra problemen och vid ett par tillfällen har han gjort mindre operationer för att få bort ytliga polyper. Varje gång han har fått någon form av behandling har det blivit bättre, men bara för en kortare tid.

– Förra hösten genomgick jag återigen en kortisonbehandling för att mildra problemen men trots det kunde jag inte andas ordentligt. Då bestämde jag mig för att försöka hitta en mer varaktig lösning.

Sten Arrhenius som bor på Väddö i Roslagen kontaktade sin läkare på Norrtälje sjukhus som i sin tur remitterade honom till Öron-Näsa-Halskliniken på Sophiahemmet. Efter en ordentlig utredning kunde läkaren konstatera att han hade massor med polyper djupt inne i näshålan och att en operation var nödvändig.

Operationen gick bra och redan efter några timmar kunde han, om än något omtumlad, sätta sig i bilen och åka hem.

– Tack och lov hämtade min fru mig. Den dagen hade det varit omöjligt att köra själv men redan efter ett par dagar mådde jag utmärkt igen.

När Sophianytt är på besök hemma hos Sten har det gått ett par månader sedan operationen. Andningen fungerar nu som den ska och han slipper gå omkring med en känsla av att vara förkyld hela tiden.

– Det är en stor lättnad även om jag vet att polyperna sannolikt kommer tillbaka igen. Jag använder en nässprej med kortison för att de inte ska dyka upp omedelbart men när det inte hjälper får jag väl göra en ny operation. Det är lite som att lämna in sig själv på en återkommande service, men det är det värt. Att kunna andas lätt och obehindrat betyder mer än man tror.

Text: och foto: Per Westergård

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2013