Känns som alla är här just för mig

Under flera månader tvingades 64-årige Åke Sandin äta värktabletter för att lindra smärtan från sin utslitna höft. Hjälpen kom i form av en höftledsoperation på Sophiahemmet.

Tre dagar efter operationen sitter han i vårdavdelningens trivsamma dagrum med en helt ny höftkula av titan. Åke berättar om ett förstklassigt omhändertagande.

– Det har varit kanon. Man är ju ompysslad dygnet runt, jag möts hela tiden av stor omtanke och känner mig aldrig till besvär. Maten är väldigt god och man får kaffe när man vill. Blir man hungrig på natten så kan man få en liten macka, säger Åke Sandin.

Att dela sal med tre andra patienter har bara varit positivt tycker han. Alla har tagit stor hänsyn. Samtidigt har det varit trevligt med sällskap, speciellt under de stärkande promenaderna i avdelningens korridorer.

Nu väntar fyra veckor på kryckor, samt ytterligare sex veckors konvalescens Sjukgymnasten har gett grundliga instruktioner för träningen, men Åke avgör själv vad han orkar.

Åke Sandin är byggkonsult och hans företag Coordia Consult är ansvarig för bygget av riksdagens nya, handikappanpassade entré. Arbetet som projektledare var så intensivt att Åke till och med glömde bort att bekräfta sin operationstid på Sophiahemmet.

– När jag ringde så sa de att jag var välkommen ändå. Det har jag glömt att tacka för, säger han.

Den utslitna höften har gjort att Åke inte har kunnat genomföra besiktningar på byggarbetsplatser. Han har heller inte kunnat fortsätta med det digra arbetet att rusta upp gården i Ortala by på Väddö – ett före detta hemman som nu utgör permanentbostad för Åke och hans fru. Men nu, med den nya höften kommer han kunna fortsätta med jobb och renovering som förr.

– Upprustningen har hindrats av smärtan, men det allvarligaste var att jag blev tvungen att ställa in jakten. Det viktigaste nu är att bygga en bastu, sedan kan jag koppla av, säger han.