Medaljerna kom när magproblemen löstes

Dubbla os-medaljören Anna Haag var länge en doldis. Först när hon fick hjälp på Sophiahemmet för sina magproblem vände det. Nu firar hon välförtjänt semester efter en fantastisk säsong i längdskidspåren. Bakom två silvermedaljer från OS i Vancouver ligger hård träning men också rätt kost.

Efter många års problem med magen fick hon för ett och ett halvt år sedan diagnosen laktosintolerant.

– Jag har alltid haft problemmage och känt mig uppsvälld. Det var min sambo Emil som sa till mig att jag skulle testa om jag är laktosintolerant, han är nämligen det. Jag fick komma till Sophiahemmet där professor Robert Löfberg på Stockholm Gastro Center tog blodprov och jag fick också senare dricka mjölk för att se hur jag reagerar.

Både blodprovet och mjölkdrickandet visade tydligt att Anna led av laktosintolerans.

– När jag slutade med mjölkprodukter blev jag genast bra och den uppsvällda magen försvann. Och som vi har sett, tävlingsresultaten lät inte vänta på sig. Eftersom även sambon Emil Jönsson, också längdskidåkare är laktosintolerant fungerar mathållningen bra hemma. Men ute på resor är det värre.

– Jag kollar alltid med köket och vi förvarnar också innan men det är inte alltid det räcker. Ibland när man säger att vi inte tål mjölk så kan de säga att det inte innehåller just mjölk men grädde.

Ute på resor har hon ofta med sig så att hon klarar en frukost ifall köket inte förstått.

– Jag slarvar aldrig. Hälsan är väldigt viktig och immunförsvaret sätts ner om jag äter mjölkprodukter, förutom att jag får väldigt ont i magen. Via skidförbundet har hon också kontakt med en dietist för att få tips om hur hon ska äta.

– Min bästa barndomsvän är dietist och tipsar också. Mycket av fetterna som finns i just mjölkprodukter försvinner i havre- och sojabaserade produkter så jag får tips om hur jag kan ersätta dessa.

Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 1 2010