Prestigefylld utmärkelse

Fifa har utsett Centrum för Idrottsskadeforskning och Utbildning (CIFU) till ett FIFA Medical Centre of Excellence. Det är det första och enda FIFA-centret i Sverige och ett av i dag totalt 20 FIFA-center i hela världen.

– Vi är naturligtvis stolta och glada över denna utnämning som stimulerar till fortsatt utveckling inom det fotbollsmedicinska området, säger professor Suzanne Werner, verksamhetschef för CIFU.

Bakom ansökan står också Anders Nordlund, vid Hjärt-, lung och allergimottagningen (HLA) vid Sophiahemmet samt Capio Artro Clinic, Gymnastik- och idrottshögskolan och Motoriklaboratoriet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Internationella fotbollsförbundets (FIFA), Medical Centre of Excellence samlar världens ledande experter för att medverka till så friska och starka fotbollsspelare som möjligt, både på och utanför plan. De finns till för att hjälpa till vid skador, rehabilitering och operationer och för att ge råd hur spelarna ska äta för att må bra och hur de ska träna för att förebygga skador. Förhoppningen är friskare och bättre spelare.

– Fotboll är den idrott som står för absolut den största delen av våra idrottsskador, säger Magnus Forssblad, vd och ortoped vid Capio Artro Clinic.

Cifu vid Karolinska institutet har sin verksamhet vid Capio Artro Clinic på Sophiahemmet och bedriver forskning och utbildning inom det idrottsmedicinska området. Capio Artro Clinic är Sveriges ledande idrottsmedicinska klinik med artroskopisk kirurgi och idrottsskador som inriktning. HLA-mottagningen vid Sophiahemmet ansvarar för prevention och screening av hjärtsjukdomar hos idrottsutövare och senast ansvarade mottagningen för screeningen av svenska fotbollslandslaget inför VM och EM. Motoriklaboratoriet deltar i samarbetet med forskning kring gång- och rörelseanalys.

– Det här är ett erkännande för CIFU som byggt upp en unik kompetens och samlat vård, forskning och utbildning under samma tak, säger Mikael Santoft, generalsekreterare för Svenska fotbollsförbundet.

Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 2 2010

Läs mer om CIFU