Prisad uppfinnare

Det var på Sophiahemmets röntgenavdelning som Ylva Ryngebo fick sina första idéer. I dag driver hon företaget Medical Innovation Design AB, målet är att utveckla produkter som underlättar för vården.

Vid första anblicken ser många av Ylva Ryngebos produkter inte så märkvärdiga ut. Det är också deras storhet. Hennes mål är att de ska vara enkla, snygga och funktionella. Men vägen dit är ofta lång och krokig.

– När jag får en idé börjar jag skissa på hur den ska fungera. Först på papper, sedan gör jag enkla prototyper och sen gör jag om allt från början. Om och om igen. Jag är perfektionist, de produkter som jag säljer ska verkligen fungera. Att de även ska vara snygga är en självklarhet men till skillnad från många andra bryr jag mig inte om design innan jag vet hur den produkt som jag jobbar med ska fungera.

Ylva Ryngebo är inriktad på att utveckla smarta produkter för sjukhusens röntgenavdelningar. Att hennes uppfinningsrikedom kom att få utlopp inom just det området beror på att hon har jobbat i 14 år som sjuksköterska på Sophiahemmets röntgenavdelning.

– En av mina senaste uppfinningar, en mätsticka för att ta mått på och se om vissa kvinnor är för trånga i skelettet för att föda vaginalt, har fått namnet Sophia. Det är mitt sätt att visa att mitt hjärta är kvar hos min gamla arbetsplats.

Utmärkande för Ylva Ryngebo är att hon inte bara suckar när hon ser saker som inte fungerar. Varje gång hon irriteras över att något är knasigt utformat, obekvämt för patienterna eller väldigt ohygieniskt börjar hon fundera på och testa alternativa lösningar.

– När tankarna börjar komma är det som att öppna en dammlucka. Det beror nog på att jag är en kreativ person som har en förmåga att utgå från mina egna praktiska erfarenheter.

Några av hennes första produkter finns bara på Sophiahemmet medan många andra har fått stor spridning. I dag, efter många års hårt och illa avlönat arbete, har hennes företag Medical Innovation Design AB äntligen fått ordentligt med luft under vingarna. I dag varvar hon utveckling av egna idéer med att hjälpa stora företag att förbättra deras produkter.

På en rak fråga om hon skulle rekommendera andra idérika personer att gå i hennes fotspår blir hon blir hon först lite tveksam.

– Det är svårt att hinna med det vanliga jobbet och samtidigt jobba med produktutveckling. Det gäller att vara realist och inse att man får slita i många år innan man kan få lön för mödan.

Mmen har man en personlighet som Ylva har går det helt enkelt inte alltid att låta bli. Därför har hon trots allt en del råd att komma med.

– Lita på att du kan. Men glöm inte att ta hjälp, den som tänker utveckla vårdprodukter bör vända sig till SLL Innovation. De är helt enkelt bäst, de förstår vad vården behöver och de har koll på hur man ska göra för att få snurr på verksamheten.

Text och foto: Per Westergård

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2012