Provrörslycka

Cecilia Lamm och hennes sambo Magnus genomgick en fertilitetsbehandling vid IVF-kliniken på Sophiahemmet. I juni föddes deras dotter Louisa.

Vi träffar Louisa, fem månader, och mamma Cecilia Lamm hemma i lägenheten i centrala Stockholm. Louisa skrattar och charmar hela reportageteamet. Det gäller ju att passa på när storasyster är på dagis och man har hela scenen för sig själv.

Cecilia, som då var 39 år, och Magnus ville skaffa ett syskon till Amanda. Men månaderna gick utan att hon blev gravid och de började fundera på om de skulle ge naturen lite hjälp på traven.
Hennes dåvarande gynekolog tyckte hon skulle avvakta men till sist tog Cecilia på eget bevåg kontakt med Sophiahemmets IVF-klinik.

Redan någon dag senare fick hon komma på ett första besök och när alla prover var tagna  kunde hormonbehandlingen sätta i gång.

– Våren 2008 gjorde vi den första provrörsbefruktningen. Den misslyckades, men efter sommaren gjorde vi nästa försök, då med ägg som frysts in vid första äggplockningen, och det gav resultat.

– Jag kände på mig redan före graviditetstestet att jag var gravid för jag hade börjat må illa.

Cecilia och Magnus är mycket nöjda med mottagandet på Sophiahemmet. Inte minst att behandlingar görs sju dagar i veckan och att det alltid går att nå personalen på telefon.

– Vi blev personligt bemötta men fick ändå raka besked om chanserna att behandlingen skulle lyckas. Jag hade ju hunnit fylla 41 år, säger Cecilia.

Sophiahemmets IVF-mottagning

2007 utfördes 685 IVF-behandlingar vid Sophiahemmet. Hos kvinnor under 37 år ledde 44 procent av de embryoåterföranden som skedde efter IVF i hormonstimulerad cykel till graviditet. För kvinnor under 40 år var graviditetsfrekvensen 41 procent. Under 2007 gjordes också 121 återföranden med frysta/tinade embryon. Av kvinnor under 40 år blev 33 procent gravida.

Mer information finns på www.ivf-gruppen.se

Tidigare publicerat i SophiaNytt nr 1 2009

Text: Inger Sundelin
Foto: David Magnusson