Tur i oturen för Jessica Lindell Vikarby

Alpinstjärnan Jessica Lindell Vikarby slet av korsbandet vid en störtloppsträning i Val d’Isère. Hon opererades vid Artrokliniken på Sophiahemmet och är nu i full gång med rehabträningen.

Störtloppsträning i Val d’Isère den fjärde februari i år. Jessica Lindell Vikarby åker med hög fart i i banan, kommer för långt ut i en sväng och när hon försöker ta sig tillbaka till ideallinjen hamnar hon i ett parti lössnö. Högerskidan skär ut, skidorna slits isär och hon kraschar på magen och slungas rakt in i skyddsnätet.
– Jag kände direkt att det var något som drog i knäet, men det gjorde inte jätteont, berättar Jessica.

Hon fördes med räddningspulka till sjukvårdscentret för röntgen och läkar­undersökning.

Det syntes inget på röntgen, men den schweiziske landslagsläkaren som tittade på mitt knä sa direkt att korsbandet var av och troligen också det inre ledbandet.

Det är inte första gången hon råkar ut för en korsbandsskada. 2003 slet hon av det bakre korsbandet i vänster knä och blev borta från skidåkningen i ett halvår.
– Först blev jag ledsen för jag insåg vidden av vad det skulle betyda inget mer tävlande den här säsongen. Men samtidigt blev jag revanschsugen, jag bestämde mig redan där att jag skulle tillbaka till toppen igen.

Dagen efter flögs Jessica hem till Stockholm och åkte direkt till Sophiahemmet för undersökning. Magnetkameran visade att främre korsbandet var av och att det inre ledbandet var uttöjt, men som tur var inte av. Dessutom var det lite sprickor i yttre menisken.

Björn Engström som är Jessicas läkare, konstaterade att både menisk och ledband skulle läka av sig själva. Däremot måste korsbandsskadan opereras. Men inte direkt, han ville avvakta med ingreppet i 4–6 veckor. Det för att det skadade ledbandet skulle hinna läka ordentligt och bli stabilt igen.  Så en måndag i mitten av mars var det dags för operation.
– Lite nervös inför operationen var jag allt, berättar Jessica, men när jag kom till Sophiahemmet blev jag så väl omhändertagen av alla och det dröjde inte mer än en halvtimme så var jag sövd.

Björn Engström förklarade vad som skulle hända och gjorde att jag kände mig lugn och övertygad om att jag ska bli fullt återställd. Han är verkligen jättebra att ha att göra med och förtroendeingivande.

Efter operationen väntar 5 – 6 månaders av rehabträning. Först lite lugnare och sedan riktigt tuff för att hon ska hinna bli i toppform till höstens alpinträning. För en sak är säker – det är OS i Vancouver 2010 som är målet för Jessica Lindell Vikarby.